Přes 40 let byly v televizním trezoru zavřené záběry špiček naší populární hudby, jak se baví jako děti. Ideově totiž neodpovídaly požadavkům na tehdejšího socialistického umělce.

Dárek pro Slavíka

„Kazetu mi letos přinesl jako vzácnou relikvii režisér a scenárista Jirka Kratochvíl. Chtěl mě potěšit, když se v Blesku dočetl, že jsem po operaci kyčle,“ vysvětlil Milan Drobný. „A já chtěl zase pro změnu potěšit Karla Gotta. Dal jsem mu to video k letošním narozeninám,“ prozradil zpěvák.

Papachy a hokej

Tehdy před 42 lety prý letěli do Moskvy přímo z Kuby. „Z nějakých pětatřiceti jsme najednou přistáli v osmnáctistupňovém mrazu!“ vzpomíná Drobný. Proto nepohrdli a nakoupili si na hlavy ruské papachy! „Nějak jsme se museli zahřát,“ směje se nad archivními záběry. Navíc v Lužnikách právě probíhal hokejový pohár o Cenu Izvestijí, a tak muzikanti v čele s Gottem a Ladislavem Štaidlem (68) fandili při utkání Rusů s našimi borci ostošest. Takhle je dnešní diváci rozhodně neznají. „Byla tam skvělá atmosféra. Všichni uvolnění, v pohodě. Navíc jsme ten hokej vyhráli a šlo se to oslavit,“ přiznal Drobný.

Uvolněná morálka ze záběrů přímo čiší. Televize dala proto natočenému pořadu bez milosti stopku.

Oblíbený trezor

Cenzura si na filmech a pořadech dokázala smlsnout. V trezoru skončil například fi lm Ucho s Radkem Brzobohatým (†79) a Jiřinou Bohdalovou (82), snímek Farářův konec, v němž exceloval Jan Libíček (†43). Málem se tam dostala i komedie Příště budeme chytřejší, staroušku, protože herec Karel Augusta (†62) po natáčení opilý v hospodě vykřikoval, že tehdejší prezident Gustáv Husák je vůl.

Video
Video se připravuje ...

I Božský Kája má své chvilky Archiv ČT

Fotogalerie
12 fotografií