Naposledy jsme za Oldřichem Velenem byli před pár lety v severních Čechách v osadě Karlovka, kde si 30 let opravoval chalupu. „Koupil jsem ji v 70. letech za 2000 korun. Lidi si ťukali na čelo,“ smál se. „Teď jsou vděční, když je pozvu posedět.“

K chalupě měl Velen obrovský vztah nejen proto, že tu každá cihla a každý trám prošly jeho rukama. Pojilo ho k ní ještě nitěrnější pouto. Na rozsáhlé zahradě pod kamenným křížem uložil urnu s popelem své milované ženy. A chtěl spočinout vedle ní. „Nebudu tady sám. Rodina sem jezdí každý týden. Když půjdou okolo mě, řeknou: Nazdar, dědo!“ přál si herec, který měl dva syny, šest vnoučat a pět pravnoučat.

Na kříži ale stojí jen letitá kytka v květináči a stará svíčka. Nic nenasvědčuje tomu, že sem rodina podle posledního přání zesnulého uložila. Navíc hercovi bližní drží bobříka mlčení i před sousedkou z Karlovky. „Cože? Pan Velen umřel?“ divila se sympatická tmavovláska. „My něco jen tak zaslechli. Ale nevěřili jsme tomu, když rodina nic neřekla a nikde se nic nepsalo...,“ svěřila se.

Velenovy nejslavnější role: Král i moravský »stréc«

Oldřich Velen (†91) byl rekordmanem mezi českými a možná i světovými herci. Zahrál si totiž celkem ve 310 filmech! Do povědomí televizních diváků se zapsal hlavně díky seriálu Slovácko sa nesúdí, kde s Jozefem Kronerem (†73) vytvořil dvojici rozšafných »stréců«.

Fotogalerie
13 fotografií