Auto s nevěstou troubilo, vesnice tleskala a byla navýsost poctěna, že svatba vnučky jejich slavného souseda v Růžkových Lhoticích proběhla právě tam. „Vždyť nás tady nastálo žije jen 19 lidí. To je pouhých deset stavení. To je čest, že Svěrákovic vdávali Kateřinu tady,“ řekl Blesku jeden starousedlík a dodal: „Vždyť my tu nemáme ani hospodu, ani malý krámeček. Z tý svatby máme velkou radost a také jsme byli všichni pozváni.“ A skutečně. Na svatbu dorazila i řada místních.

Majetky Svěrákovy rodiny

Onen rybníček, u které si mladý pár řekl ano, nebyl však jen tak nějaký... Také on patří Svěrákům! Zdeněk Svěrák si totiž nedaleký statek koupil před 40 lety se svým parťákem Ladislavem Smoljakem (†79). Stavení byla v dezolátním stavu, a tak prošla mohutnou rekonstrukcí.

A potom právě tady vznikaly dodnes nezapomenutelné scénky, se kterými Divadlo Járy Cimrmana sklízelo ty největší ovace. Drahé polovičky obou pánů se prý poté ale nějak nemusely, vzduch se často dal krájet, a tak Svěrák od Smoljaka koupil jeho díl. Aby byl klid.

Smoljak k němu na statek ale dál jezdil a psali a psali… Dnes do statku, který prošel další obnovou, jezdí Svěrák s manželkou Boženou a jeho syn a oscarový režisér Jan (48) se svou rodinou.

Statek patří stále Zdeňkovi, o mnoho hektarů půdy (háj, les, pole) se už ale dělí se synem Janem. Třeba rybník, na jehož hrázi se vdávala režisérova dcera Kateřina, patří právě Janovi, a nedávno prošel také rozsáhlou obnovou.

Více fotek ke svatbě vnučky Zdeňka Svěráka najdete v pondělním Blesku
Autor: Blesk

Fotogalerie
6 fotografií