Čtvrteční dopoledne se na dobříšském zámku tváří stejně ospale jako každý jiný všední den. Jenže v okamžiku se začnou dít věci, jako by někdo začal čarovat. Jedna za druhou se objevují důvěrně známé tváře s prapodivnými účesy, které si sedají před zámecké zdi. Vždyť to je partička z Vyprávěj! A zrovna se tu chystají dotočit velkolepou závěrečnou svatební scénu. „Dnes natočíme poslední čtyři obrazy a po pěti letech bude po všem. Každému, kdo se na seriálu podílel, bych chtěl velmi poděkovat,“ obrací se téměř se slzou v oku k celému týmu producent Filip Bobiňski. A nostalgie je patrná všude kolem.

Hercům jako by se do závěrečných scén ani moc nechtělo. Po skupinkách posedávají na nádvoří zámku, popíjí vychlazené drinky a nerušeně pokuřují. Svolat je na místa vypadá jako takřka nadlidský úkol. „Prosím všechny herce i  komparz, aby dorazili na schody k fontáně. Všechny, opravdu VŠECHNY! Kde je Betka Stanková?“ ozývá se zoufale zamplionu.

Štáb začíná být nervózní také proto, že podle předpovědi slunečný den překazit letní bouřka. Což by v natáčení svatby Honzy Dvořáka s Luckou Francovou udělalo čáru přes rozpočet. Zatím se ale jen v dálce ozývá hřmění a místy spadne pár kapek.

Pětileté natáčení

„Samozřejmě že se mi bude stýskat, pět let je dlouhá doba. Nadruhou stranu si myslím, dobře, že seriál končí na vrcholu – stále má obrovský počet diváků a sbírá televizní ceny,“ tvrdí herečka Hana Vágnerová alias Zuzka Dvořáková.

Ta, stejně jako několik jejích kolegyň, pobíhá okolo v kostýmku na seriálovou veselku a na nohou má plátěné červené kecky. „Ty k modelu nepatří, jen by mně v těch podpatcích za chvilku upadly nohy,“ směje se.

Vyprávěj, které se natáčelo celkem osm set padesát čtyři dní, ale není poslední sondou České televize do minulosti. Už dnes totiž vzniká nová sága První republika, která zmapuje atmosféru mezi lety 1918 až 1945.

Fotogalerie
10 fotografií