Muzikanti, rodina, přátelé i fanoušci se začali před strašnickým krematoriem scházet už desítky minut před začátkem obřadu. První přišel samozřejmě Petr Janda s manželkou Alicí.

Janda šel k hrobu syna a ženy Jany

Ještě než zamířil do obřadní síně, šel položit květinu na hrob své první manželky Jany a syna Petra, kteří zemřeli na rakovinu. Pak zmizel v budově, aby se připravil na ohromně těžký úkol. Promluvit poslední slova ke svému kamarádovi a muzikantskému souputníkovu Milanu Peroutkovi (†49).

Smrt byla nešťastná náhoda

Ještě předtím ale Blesku exkluzivně prozradil, že Milanova smrt byla uzavřena jako nešťastná náhoda.

Do dvanácté hodiny, kdy pohřeb začínal, se ve Strašnicích sešly stovky hostů a fanoušků. Členové Olympiku, Lešek Semelka s manželkou, Marcela Březinová, Bára Štěpánová, Aleš Brichta, Ivan Hlas nebo moderátor Aleš Háma. Všichni přinášeli květiny, které se pak doslova vršily před katafalkem s rakví z tmavého dřeva.

Okolo byly rozestavěny věnce. Od Olympiku, od Petra Jandy s rodinou, od Milana Brouma s manželkou Danou, z Divadla Broadway a samozřejmě od rodiny. Fanoušci dokonce přinesli bubenické paličky a blánu na buben s napsaným vzkazem.

Temný Bach a zdrcený Janda

Přesně úderem 12. hodiny se zaplněnou síní rozezněly dramatické tóny Bachovy Tokáty a fugy. Po dlouhých minutách utichla. Pak k řečnickému pultu přistoupil Petr Janda, který nejdříve několik vteřin jen mlčky hleděl k rakvi svého kamaráda.

"Já jsem dostal strašně těžkej úkol, dneska něco říct... Nic tak strašnýho jsem nikdy nezažil... 27 let jsme spolu hráli, strávili jsme spolu tisíce hodin v autě, na letišti...," hledal lídr Olympicu Janda těžko při smuteční řeči slova.

Janda: Ferda chtěl zachránit drahý nástroje

Z jeho projevu, který přerušoval pláč, mrazilo. Pak Petr Janda promluvil o osudné noci, kdy vysadili Milana po koncertě u něj doma na Zahradním Městě. Peroutka měl náruč plnou svých milovaných bicích. Chtěl si je odnést do domu, jenže nezvládl cestu po nebezpečných schodech. „Ještě jsme se ho ptali, Ferdo, chceš pomoc? Ne, já to zvládnu sám, řekl nám,“ říká Janda.

Určitě chtěl zachránit ty drahý nástroje, takže nezachránil sebe. Ráno, když ho našli, měl takovej blaženej výraz. Určitě byl rád, že to zachránil ten svůj bubínek a činely.“

Jandu museli podpírat

Pro slzy nemohl už dál mluvit. „Chtěl jsem vám toho tolik říct, ale nemůžu," řekl s pláčem Janda a utíral si oči kapesníkem. Pak pomalu opustil řečnický pult. Musela ho podpírat jeho dcera Eliška.

V tom okamžiku začala hrát píseň Olympiku Jednou s mrazivým textem: „Až si nás jednou nejvrchnější kritik zavolá, všechna slunce zblednou, já tam budu jenom sám...“ Pak zazněla ještě píseň od Eltona Johna Can You Feel The Love Tonight, následně za zvuků řízných tónů elektrické kytary zajela rakev a zatáhla se opona. V tu chvíli všichni v síni povstali a Peroutkovi naposledy zatleskali.

Olympic nekončí

Ještě dlouhé minuty pak zdrcená rodina přijímala kondolence. Mezi prvními opustil Strašnice klávesák Jiří Valenta. Petr Janda odcházel zavěšen do své dcery Elišky a manželky Alice. Cestou ho zastavovali lidé a kondolovali mu.

Bude teď zřejmě dlouhý čas trvat, než se se třemi zbývajícími členy Olympiku opět postaví na pódium a hrábnou do kytar. Ale už před pohřbem se Janda nechal slyšet, že Olympic neskončí. Budou dál koncertovat s hostujícím bubeníkem...

Fotogalerie
28 fotografií