Milan "Ferda" Peroutka

* 9. ledna 1964 † 4. května 2013

++ S kapelou Olympic bubnoval od roku 1986

++ prošel také kapelami Kvintet FM, S.L.S. Leška Semelky, OK Band, ASPM Jana Spáleného

++ zemřel po koncertu v Karlových Varech, který Olympic odehrát v rámci turné k 50. letům trvání kapely

++ kapela Olympic bude dál pokračovat v hraní, Milana Peroutku zastoupí hostující bubeník

Pohřeb Milana Peroutky
Datum:
 
12:45

Vážení čtenáři, tímto končí online přenos z posledního rozloučení s Milanem Peroutkou. Děkujeme vám za pozornost. Čtěte dál Blesk.cz. Dění okolo skupiny Olympic pro vás budeme i nadále sledovat.

 
12:43

Nad krematoriem se zatáhlo, vypadá to, že se schyluje k bouřce. Lidé utíkají do aut...

 
12:42

Mezi prvními krematorium opustil klávesista Jiří Valenta. Janda odchází s dcerou Eliškou a manželkou Alicí, které ho obě drží za ruku. Po cestě ho zastavují lidé a kondolují mu. Ostatní ještě postávají před obřadní síní, baví se a pokuřují...

 
12:40

Smuteční hosté se pomalu začínají rozcházet.

 

Do fronty ke kondolencím se zařazuje také Petr Janda s Alicí. S Milanovými dětmi i manželkou se objímá. Uslzené oči stále kryjou sluneční brýle.

 
12:31

Lidé se jen velmi pomalu začínají rozcházet. Desítky jich chtějí kondolovat rodině. Mezi prvními samozřejmě zbylí členové Olympiku.

 
12:30

Za zvuků řízné elektrické kytary zajíždí rakev s bubeníkem Milanem Peroutkou (†49) a opona se zatahuje. Všichni smuteční hosté vstávají a tleskají. Jen těžko může někdo zadržet slzy. Petra Jandu držela jeho žena Alice celou dobu pevně za ruku.

 
12:24

Hned navazuje píseň od Eltona Johna Can You Feel The Love Tonight.

 
12:23

Sálem se rozezněla píseň Olympiku Jednou s mrazivým textem: Až si nás jednou nejvrchnější kritik zavolá... Nikdo se nemůže ubránit slzám.

 
12:22

Pro Jandu k řečnickému pultíku musela přijít dcera Eliška, která ho za ruku odvedla..

 
12:20

„Chtěl jsem vám toho tolik říct, ale nemůžu," řekl s pláčem Janda a utíral si oči kapesníkem.

 
12:19

Janda vzpomíná na minulý pátek, když Milana naposledy vysadili po koncertu. „Ještě jsme se ho ptali, Ferdo, chceš pomoc? Ne, já to zvládnu sám, řekl nám,“ říká Janda. „Určitě chtěl zachránit ty drahý nástroje, takže nezachránil sebe. Ráno, když ho našli, měl takovej blaženej výraz. Určitě byl rád, že to zachránil ten svůj bubínek a činely.“

 
12:17

"27 let jsme spolu hráli, strávili jsme spolu tisíce hodin v autě, na letišti...," hledal lídr Olympicu Janda těžko při smuteční řeči slova, jak se rozloučit s kamarádem.

 
12:16

"Já jsem dostal strašně těžkej úkol, dneska něco říct... Nic tak strašnýho jsem nikdy nezažil.... Já jsem už v téhle síni byl mockrát. Všechny tyhle pohřby jsou hrozný,“ promlouvá v slzách Petr Janda.

 
12:15

K řečnickému pultu přistoupil Petr Janda. Má tmavé brýle na očích. Nejdřív několik desítek vteřin stál otočen k rakvi a utíral si slzy.

 
12:14

Dohrál Bach síní se ozývají vzlyky

 
12:10

Síní již několik minut zní slavná Bachova Tokáta a fuga

 
12:06

Syn Milana Peroutky se zhroutil v slzách

 
12:05

Roztáhla se opona. Katafalk s tmavou rakví je obestaven věnci.

 
12:03

Ve druhé řadě sedí Milan Broum s manželkou.

 
12:03

Do obřadní síně přichází nejbližší rodina a sedá si do první řady.

 
12:02

Poslední rozloučení s Milanem Peroutkou právě začíná. V obřadní síni to zatím pouze šumí.

 
12:00

Před katafalkem je doslova záplava květin. Všichni příchozí se jdou nejdříve poklonit k rakvi a položit květinu. Všem tečou slzy. Snad nejvíc pláče Bára Štěpánová

 
11:55

Smuteční síň se pomalu zaplňuje. Přišel také Dalibor Gondík, herečka Bára Štepánová, zpěvák Ivan Hlas, bývalý šéf Miss ČR Miloš Zapletal nebo Marcela Březinová, v jejímž OK Bandu Peroutka hrál.

 
11:49

Obřadní síň nebyla pro fanoušky zatím otevřena. Několik stovek jich čeká před vstupem. Členové Olympiku i nejbližší rodina jsou už uvnitř. Obřad začne ve 12 hodin.

 
11:42

Před krematoriem se scházejí stovky fanoušků, i slavní. Právě přišel například Aleš Háma. Všichni přinášejí obrovské květiny a smuteční věnce.

 
11:40

Lešek Semelka přišel s manželkou Alenou. Objevil se tak na veřejnosti vůbec poprvé krátce poté, co se zotavil po mozkové mrtvici, kterou nedávno prodělal. Rozloučit s kamarádem a kolegou se však přišel. "Byl jsem to vlastně já, kdo Petru Jandovi Milana doporučil, aby ho do Olympiku vzal," řekl exkluzivně Blesk.cz Semelka.

 
11:36

Je jasné, že se tu dnes sejde celá kapela. Do Strašnic míří také desítky fanoušků kapely, které náhlá smrt bubeníka hluboce zasáhla.

 
11:32

Přišel už také klávesák Olympiku Jiří Valenta. "Byl to můj nejlepší kamarád, poslední čtvrt století jsme spolu vždycky spali na pokoji nebo na hotelích, trávili jsme spolu nejvíc času," řekl o Milanu Peroutkovi Valenta Blesku.

 
11:25

Petr Janda ještě před začátkem obřadu promluvil exkluzivně s Blesk.cz a řekl, co bylo příčinou smrti Milana Peroutky. "Je to uzavřené jako nešťastná událost. Měl plné ruce, nesl bicí. Uklouzla mu noha a spadl," řekl Blesk.cz Petr Janda.

 
11:23

Mezi prvními do strašnického krematoria přišel frontman Olympiku Petr Janda, kterého doprovází jeho žena Alice. Než však zamířili do obřadní síně, šli společně položit květinu na hrob Petrova syna Petra a první manželky Jany, kteří oba zemřeli na rakovinu.

 
11:20

Dobrý den, vážení čtenáři. Pojďte spolu s Blesk.cz zavzpomínat na bubeníka Olympiku Milana Peroutku (†49), který minulý pátek náhle tragicky zahynul. Začíná online přenos z posledního rozloučení s legendárním bubeníkem.

Fotogalerie
7 fotografií