Blesk ukončil spekulace tím, že jí položil přímý dotaz. Herečka se nejdřív poradila s hlavou státu. Zřejmě společně usoudili, že je ta správná doba, aby se národ o jejich lásce dozvěděl. „Ano, jsme přátelé,“ řekla pak Dáša opatrně za oba. I to stačilo. Brzy každý pochopil, že jde o velkou osudovou lásku.
Dagmar měla v té době za sebou už jedno manželství. První muž Radvít Novák (59) byl také herec.

Školní láska

„V září 1968 jsem poprvé spatřil slečnu Veškrnovou,“ vzpomíná Novák. „Byla to patnáctiletá hubená dívka, samá ruka noha. Nosila si z domova svačiny a při vyučování buď tajně jedla, nebo pletla pod lavicí,“ líčí první kontakt se svou pozdější ženou a matkou jejich dcery Niny herec.

Ve druhém ročníku odjeli na lyžařský výcvik. A tam se sblížili. V roce 1975 se vzali, rok nato se narodila dcera Nina. Pak bohužel přestali být manželé a zůstali jen rodiči.

Homosexuál

V 80. letech se Dagmar bláznivě zamilovala do kolegy Marcela Vašinky (58).„Hledal jsem holku, kterou bych mohl milovat. Najednou přišla Dáša a ta se pro mě stala takovým symbolem ženství. Já ji miloval až za hrob a ona mě,“ vzpomíná Vašinka.

Jenže pak přišel na to, že jeho city nesměřují ani tak k ženám jako spíše k mužům. „Že jsem homosexuál, jsem si uvědomil v době, kdy jsem chodil s Dášou. Ona byla natolik vášnivá, že jsem jí vůbec nestačil. A tam jsem pochopil, že to bude asi i tím, že mne vlastně víc zajímají muži,“ zavzpomínal Vašinka.

Fotogalerie
7 fotografií

Dohazovač Suchý

Václava Havla seznámil s Dagmar Veškrnovou Jiří Suchý (81). Pozval je oba do Lucerny, která kdysi paradoxně patřila Havlově rodině, na oslavu 30. výročí divadla Semafor. Bylo to ještě před listopadovou revolucí. Havel byl disident a doma měl manželku Olgu (†62).

„Umím si pro sebe představit ideálnější životní partnerku, ale přesto si nedovedu představit, že bych žil s někým jiným,“ tvrdil. Mělo se to změnit.

Těžká nemoc

Havel se stal prezidentem, pak Olga těžce onemocněla. Před smrtí manžela požádala, aby se znovu oženil. Znala ho tak dobře, že nemínila dopustit, aby žil sám. Opustila Václava navždy 27. ledna 1996.

Netrvalo ovšem ani rok a Václav uvedl na Pražský hrad novou první dámu. Byla to láska jako trám. Dokonce taková, že Dagmar chtěla dát Václavovi aspoň jednoho potomka.

Přišla ale životní rána. Lékaři objevili Havlovi nádor na plicích. Prezident se dusil. Čekala ho těžká několikahodinová operace. A tehdy se musela rozesmátá holka Veškrnová vzdát svého snu udělat Havla otcem. Začal totiž boj o jeho život. Později i ti, kdo nepatřili mezi její příznivce, uznali, že Václav přežil i díky ní. Havel ji odměnil. Na milované chalupě na Hrádečku ji požádal o ruku.

Veselka a výpověď

Zanedlouho poté 4. ledna 1997 všechna rádia hlásila: „Prezident Václav Havel si vzal na žižkovské radnici herečku Dášu Veškrnovou!“  A do té doby se představitelka bláznivých holek učila tu nejtěžší životní roli, na kterou neexistuje scénář – roli první dámy.

Pořád krásnější

Dáša ale roli první dámy, byť postupně s drobnými úlety střelené Veškrnky, zvládla dokonale. V jednu dobu ji zahraniční tisk označil za nejkrásnější první dámu. Když Havla na Hradě vystřídal Václav Klaus (71), Dáša se vrátila k herectví.  Z »holky na zabití« vyrostla skutečná dáma.