Minulý rok si pozůstalí i současní obyvatelé Lidic připomněli 70. výročí vyhlazení vesnice. Při té příležitosti se tam sjela hned řada osobností, politických špiček, ale i celebrit.

Jednou z nich byl třeba i malý velký herec Jan Krytinář, který v Lidické galerii odprezentoval svůj kalendář s nahými modelkami. Při tom vyprávěl, jak málem uhořel při natáčení Arabely.

Velkou pozornost připoutala i návštěva německého prezidenta Joachima Gaucka, tedy spíše jeho tehdejší protějšek, bývalý prezident Václav Klaus. Omluva německého zástupce lidickým se změnila spíše v bojovou přehlídku Klausovy ochranky, kterou Blesk testoval po „atentátu“ v Chrastavě.

Český žurnál

Krytináře, Gaucka s Klausem, vystoupení Anety Langerové během oficiální tryzny nad hrobem lidických mužů, ale především spor lidických lidí s umělci Faltýnkovými ohledně podoby audioprojektu Rozeznění uvidíte už v neděli ve filmu Rozezlení, který uvede Česká televize v rámci cyklu autorských dokumentů Český žurnál.

Český žurnál je cyklus pěti autorských dokumentárních filmů, které reflektují vybrané události roku 2012. Pilot série vyprávěl o sporech v Tanvaldu, kde místní bojují proti Romům a naopak.

Podívejte se na upoutávku na nedělní film Rozezlení

Video
Video se připravuje ...

Pamětníci z LIdic vyprávějí dětem, jak to vypadalo v době, kdy vesnici vypálili Česká televize

Rozezlení

Nedělní díl, který Česká televize odvysílá v neděli 17. března od 20 hodin na ČT 2 se jmenuje Rozezlení. Režisér Martin Dušek se v něm věnuje právě sporu lidických lidí ohledně audionahrávky Rozeznění a dalším tématům z toho roku, která jsou spojena s Lidicemi.

Skandál při natáčení

Aby režisér Dušek, kterého v posledním dokumentu kvůli nevhodnému kroji vyvedli ze srazu sudetských Němců, neměl na kontě málo skandálů, postaral se o jeden i v Lidicích. Když tam akčně poskakoval po chodníku okolo hrobu lidických mužů, místní ho obvinili ze zneuctění památky.

Na vlastní kůži tak Dušek mohl poznat, jak jsou pozůstalí po obětech lidického masakru v roce 1942 citliví na to, co se stalo na místě, kde jejich obec původně ležela.

Fotogalerie
11 fotografií