Rakovina přetrhala v roce 2004 všechny sny, které Hofbauer měl. Po filmech Lucie, postrach ulice a Zase ta Lucie ho znal snad každý. Měl našlápnuto k filmové kariéře.

Nádor

Najednou mu ale narostl na krku nádor, a ukázalo se, že byl zhoubný. Michael se léčil, byl na operaci a zdálo se, že se blýská na lepší časy. Bohužel po dvou letech udeřila rakovina znovu.

Tentokrát po operaci následovalo silné ozařování. Spálilo mu chuťové buňky, slinné žlázy, odnesly to zuby a čelist. Když si jednoho rána chtěl vyčistit zuby, zjistil, že mu voda protéká nad krkem ven. Ozařování způsobilo nekrózu kosti. Čekala ho řada zákroků, které zmírnily následky. Přesto herec doufal, že bude líp. Nevzdával se. Nemoc ale byla silnější.

Hofbauer jako by se pro filmování narodil. Objevil ho režisér Zdeněk Zelenka v roce 1975 pro film Páni kluci. Michaela natáčení chytlo, byl víc na place než ve škole. Na konzervatoř ho nevzali, vyučil se prodavačem, založil hudební skupinu, živil se i jako noční uklízeč v metru.

V roce 1989 se ucházel o místo kulisáka v Divadle na Vinohradech. Nakonec se stal osvětlovačem a občas se prošel i po jevišti. Byl v sedmém nebi, protože žil v prostředí, které nadevše miloval. Nemoc mu vše vzala. A dceru Báru a syna Michaela juniora připravila rakovina o otce.

Třináctou komnatu Michaela Hofbauera uvidíte v pátek 1. února ve 20:55 na ČT1

Fotogalerie
5 fotografií