Aorta(srdečnice) je tepna, do které je pumpována veškerá okysličená krev ze srdce. Právě ta významnému spisovateli o víkendu náhle praskla. „Pacient byl ohrožen akutním úmrtím v důsledku vykrvácení,“ přiznal MUDr.Aleš Herman, Ph.D., ředitel IKEM. Viewegh byl převezen do nemocnice v kritickém stavu s trhlinou v aortě. „Bez urgentní operace je toto onemocnění téměř ve sto procentech smrtelné,“ uvedl Herman.

Následovat musela náročná čtyřhodinová operace, která i podle přednosty kardiocentra IKEM profesora Jana Pirka, dopadla dobře. Sice musel být spisovatel po lehčích obtížích uveden do umělého spánku, ale teď už mu je lépe. „Pacientův stav je stabilizován, i když stále musí být připojen na přístrojích,“ řekl Pirk Blesk.cz.

Stále však není známa příčina spisovatelových obtíží. „Můžou vzniknout při stavech vedoucích k náhlému velkému zvyšení krevního tlaku,“ říká doktor Herman. Vzhledem k tomu, že Viewegh se rád věnoval běhání a posilování, mohlo ke skoro tragické události dojít právě při těchto aktivitách.

Fotogalerie
3 fotografie