Po konzervatoři začínala mladá Jana Boušková v Národním divadle, které do jejího života zasahuje už pětadvacet let. Tam se také seznámila se svým prvním manželem, hercem Petrem Svojtkou, který měl v té době za sebou pár nevydařených vztahů, problémy s pitím, drogovou minulost, členství v KSČ a mimo jiné bandu capartů.

Za jeho deprese mohla první žena

Svojtka se nikdy nesmířil s rozpadem svého prvního manželství s herečkou Kateřinou Macháčkovou, se kterou měl syna Petra – dnes divadelního režiséra, a následná smrt jeho matky mu nepřidala. Následoval další nevydařený vztah s herečkou Janěkovou a další potomek. Mezitím přišel Svojtka na chuť hlavně ženám, alkoholu a marihuaně, které jeho deprese jen podporovaly.

Zamilovaná Boušková se však ani jednoho nezalekla. "Pro mě bylo důležité, že se s ním cítím bezvadně a nezkoumala jsem, co má za sebou nebo že bych se měla něčeho bát. Mě u lidí nezajímá jakou mají pověst,“ řekla pro magazín Ona Dnes herečka.

Svatba po třech měsících vztahu.

Po třech měsících, kdy spolu se Svojtkou začali chodit, se naplno projevil jeho temperament. Projížděli právě autem Nuslemi, když herec zastavil před radnicí a na Bouškovou se otočil s otázkou, kdy se její otec, který v té době pracoval ve Vietnamu jako báňský inženýr, vrací. „Odpověděla jsem, že před Silvestrem. Vyběhnul z auta a za chvíli se vrátil s tím, že 28. prosince budeme mít svatbu.“

Jana se tak vdávala ve čtyřiadvaceti letech a o rok později, se jí narodil syn Honza.

Na oko idylické rodinné chvilky, však překazila tragická nehoda. Svojtka doplatil na svou adrenalinovou zálibu sedat si na spoj mezi tramvajemi, a to nejlépe pod vlivem alkoholu. 9. května 1982 se svezl naposledy. Spadl pod tramvaj a jeho těla, které bylo velmi těžké identifikovat, si všiml až projíždějící taxikář.

Největší oporou byla v těžké době Bouškové nejvíce její maminka. Herečka prodala svůj byt, který se nacházel kousek od místa, kde se Svojtka zahynul a odstěhovala se zpět ke svým rodičům.

Vydru nechtěla

Druhý manžel Václav Vydra začal své budoucí ženě nadbíhat už ve druhém ročníku na konzervatoři, kde se herečka cítila ne svá, protože byla o dva roky starší než její spolužáci. Vydra se do Bouškové zamiloval a bojoval o ni dál několik let i přesto, že byli oba sezdaní s někým jiným. Nakonec Boušková na Štědrý den roku 1983, rok a půl po smrti Svojtka, Vydrovi přestala odolávat.

Ano si však řekli až po 23 letech soužití na „psí knížku“ a to z iniciativy herečky, která si při strašlivém pádu z koně, po kterém skončila v nemocnici, uvědomila, že je to věc nevyhnutelná a že by také její syn mohl zůstat jako sirotek. Své ano si tedy řekli o samotě v kostelíku na Křivoklátu.

Důchod na Slapech

A kde herečka, která má za sebou i osobní krizi, kdy měla dojem, že jí po pětadvaceti letech angažmá v Národním divadle nechtějí, stráví důchod?. „Sice miluji třeba Španělsko, toužím se kouknout do Mexika, ale Slapy nic nepřekoná,“ svěřila se herečka.

 

Fotogalerie
4 fotografie