Simono, tento náš rozhovor možná vyjde v době, kdy bude očekávané děťátko už na světě. Jak ti vůbec je?

Jde to. Snažím se být statečná. Ještě si dám vysoké podpatky, když přijde na věc. Kříž bolí, ale s tím jsem smířená. První těhotenství s Maxem bylo horší. Musela jsem před porodem ležet v nemocnici, měla problémy s placentou. A byla jako každá prvorodička vyděšená, co mě čeká. Zda všechno zvládnu. Tenhle jiný stav žádné komplikace nemám, mnohem víc si těhotenství užívám. I když nemůžu díky Maxovi a práci odpočívat tak, jak bych si někdy představovala.

Už víš, co tě asi čeká, nerodíš poprvé. Nicméně, bojíš se?

Bojím a zároveň se těším. Asi bych nebyla normální, kdybych se nebála. Bojím se, aby nenastaly komplikace. Bojím se, aby bylo děťátko v pořádku. Bojím se jako každá jiná máma, která má porod před sebou.

Stále se bavíme o dítěti, očekávaném miminku. Nemůžeš to víc zkonkrétnit, prozradit, zda to bude kluk nebo holka? Určitě máte pro něj nebo ni jméno…

Nezlob se, ale tohle sladké tajemství si chci nechat pro sebe.

Bude Karel u porodu?

Byl u prvního a bude i u druhého. Potřebuju, aby vedle mě stál při všech klíčových okamžicích v životě. Pochop, Karel se stal součástí mého já. Bez něj bych byla poloviční.

Některé maminky se módně realizují i v případě výbavičky pro miminko. Jak to máš rozdané ty?

Narážíš tím na Petru Paroubkovou, která kojenci Margaritě oblékla botičky od Diora? Teď jsem v Blesku četla, že bulvární hvězda slečna Ornella má dokonce ve čtvrtém měsíci těhotenství od Diora nachystané dupačky, lahvičku, dudlíček, osušku. Myslíš, že sháním košilky zdobené Swarovski kamínky a papírové plíny s logem Louis Vuiton? Kdo tě k takové otázce přiměl? Je snad maminkovsky povinná? Nebo si ze mě děláš legraci? Jsem normální ženská a při nákupu mě zajímá, aby byly věci příjemně měkký, pohodlný a taky praktický. A úplně nejradši bych teď odpověděla: Bez komentáře.

Ještě stále bydlíte v rezidenčním komplexu Slovanského domu. Jak vlastně pokračuje rekonstrukce tvé půdní vestavby v Dejvicích rozšířená o odkoupený byt Dary Rolins?

Při slovu rekonstrukce mě začne bolet žaludek. Netušila jsem, do čeho jdu. Oproti odhadu se časově protáhla i prodražila. Z předpokládaných šesti měsíců se stal rok a půl. Všichni říkají: To je klasika. Tak si říkám, to je klasika. Faktem je, že přestavba byla masivní. Měnily se dispozice bytu, terasy, podlaží. Čekalo se na schválení památkářů. Teď už se pokládají podlahy. V listopadu bychom se měli stěhovat.

To ti nezávidím. Domácnost sbalit, rozbalit, před tím byt zařídit. To všechno s dvouletým Maxem a dvouměsíčním kojencem.

Jasně, že to bude horor. Ale já ho s pomocí Karla přežiju.

Připravujete Maxe na to, že už nebude sám? Přineseš mu domů miminko?

To víš, že ano. Teď mi Max hladí břicho a s miminkem si povídá. Ale netuším, jak bude reagovat, až se s ním bude muset dělit o naši pozornost. Max je narozený ve znamení štíra a na žádné kompromisy nepřistupuje. I v necelých dvou letech umí být dominantní, dokáže šéfovat i pětiletého syna Karla, bratra Káju. Max je rád středem pozornosti a ani já nebyla jiná. I když malé děti miluje. Netuším, jak se bude chovat. Na tohle téma jsem si přečetla řadu příruček. Ale znáš to, jedna věc je teorie, druhá praxe. Možná to chvilku bude malé peklo anebo taky ne.

Už vím, jak ti je, že kříž bolí, ale co život jako takový?

Jsem šťastná. Dlouhodobě šťastná. Mám strach něco takového říci z obavy, že to zakřiknu. Občas je mi úzko, že to štěstí jednou skončí a přijde nějaká rána. Trápení. Protože život už takový je.

Hodláš se ještě vrátit na scénu, dělat dál modelku, nebo už s kariérou v nejlepším skončíš?

Jsem před podpisem dvouletého kontraktu s jistou klenotnickou firmou, jíž jsem před pár lety už tvář dělala. S jednou z tuzemských televizních stanic mám rozjednaný projekt, který zatím nemá smysl jmenovat. A hlavně: Já s aktivním modelingem už před pár lety skončila. Jinými slovy, Simona Krainová není aktivní modelka, ale značka, na níž klienti slyší. Značka, která přináší nabídky, práci a peníze. Nevidím tedy důvod, proč bych měla, obrazně řečeno, zavírat krám. To udělám, až po mně nebude poptávka. Takový moment jistě nastane, počítám s ním a rozhodně se hroutit nebudu.

Vím, že jsi na nedávném Fashion Weekendu měla lodičky na vysokém podpatku. Ale i tak – ty je ještě přežiješ? Ostatně čtyři dny přehlídkami nabitého prodlouženého víkendu ti musely dát zabrat. Jsi na konci těhotenství, můžeš rodit každým dnem…

Krátce po podpisu smlouvy s Czechoslovak Models jsem přišla do jiného stavu. A hned to v agentuře řekla s tím, že se situace mění a na jejich uvážení nechávám, zda i za téhle situace budu tváří nové koncepce Prague Fashion Weekendu, nebo ne. Nejsem přeci jediná modelka. A oni s mým těhotenstvím neměli problém. Dokonce použili metaforu: Weekend je naše novorozeně, ty čekáš miminko... Nikdo na mě netlačil, na mně bylo, kolik akcí zvládnu, na kterých se objevím. Nikdy bych kvůli práci těhotenství neohrozila. Dvě, tři hodiny se dají ve vysokých podpatcích přežít. A ten kříž bolí i v teniskách… Já si opravdu nechci stěžovat, mnohé ženské jsou na tom mnohem hůř. Téměř ve čtyřiceti čekám druhé dítě, což není až tak samozřejmé.  Už proto se snažím být co nejvíc pokorná.

Co tě vlastně nutí, abys krátce před porodem byla tak aktivní? Mám na mysli to, jak se exponuješ v nové soutěži Czechoslovak Topmodel.

Nový majitel Czechoslovak Models, finančník Václav Dejčmar, také spolumajitel neziskového centra současného umění DOX, se snaží dát agentuře nový kreativnější koncept. Udělat ji maximálně zajímavou pro svět, modelkám dát zahraniční kvalitu. Součásti této nové vize je přísně modelingová soutěž Czechoslovak Topmodel, která rozhodně není obdobou podniků o korunku Miss s estrádní podívanou na scéně. A mně pan Dejčmar navrhl, abych se stala partnerkou a ředitelkou zmíněné soutěže. Nejen její tváří, což je taky pocta, ale přiznejme si, že jiná a ve svém zadání víc prchavá. Ostatně ambasadorkou Elite Model Look jsem byla pět let a ze dne na den skončila. Tohle je zkrátka podnikatelská nabídka, výzva, která se neodmítá.

Takže jsi kývla, rozjíždíš nový byznys bez ohledu na těhotenství, porod, nutnou dobu, kdy musíš být u miminka, protože tě nikdo tě nenahradí.

Jak říkám, taková nabídka se neodmítá. A není to jen byznys, ale taky výzva zúročit to, co umím, co jsem se od šestnácti let v zahraničním modelingu naučila. Láká mě dokázat, že umíme udělat světovou modelku. A teď ke zmiňovaným dětem, miminku, rodině. Pracovala jsem i s maličkým Maxem, kdy jsem pár měsíců po porodu seděla na castinzích Elite Model Look. Tenkrát jsem byla nezkušená, teď vím co a jak. Tak proč bych to nezvládla. Mám doma skvělého chlapa, dokážu si věci jako zkušená máma zorganizovat a chůvu na plný úvazek nepotřebuju. Ve světě je řada modelek, které stíhají rodinu, děti i profesi.

Vítězství v mezinárodní soutěži Elite Model Look katapultuje dívky rovnou na pole světového modelingu. Co úspěšným děvčatům nabízíte vy?

I my jim dáváme šanci uplatnit se v zahraničí, do světového modelingu proniknout. Jestli jí zúročí, dokáží v konkurenci obstát, záleží samozřejmě na nich. Na jejich disciplíně, schopnosti být tvárná a zároveň něčím jedinečná. Neopakovatelná. Do soutěže zveme zástupce několika mezinárodních agentur a tím dáváme možnost uplatnit se klasické krásce i méně komerčnímu typu. Požadavky v modelingu jsou různé, to dobře víš.

Jistě, ale ty musíš ten správný typ v castingových kolech rozpoznat. A jestli to dobře chápu, ve finále nabídnout široký rejstřík syrového půvabu, který továrna na krásu, jak se leckdy modelingu říká, dále zpracuje.

Tak nějak to v principu věci je. Myslím, že zajímavý typ rozpoznat umím. Vím, na jakých principech modeling pracuje, co potřebuje. A nejsou to jen klasické krásky, my nehledáme Miss. Podstatné je i kouzlo osobitosti, charisma. Výrazná krása má samozřejmě v modelingu pevné místo, ale někdy může být i na překážku. Limituje nároky na proměnu. Úkolem scouta (hledače talentů) není hledat atraktivní krásky, ale v přirozeně půvabné, pro většinu totálně nezajímavé holce rozpoznat možnou hvězdu pro modeling.

Akce, o níž se bavíme, odstartuje koncem října tiskovou konferencí. Předpokládám, že se jí jako ředitelka celého podniku v šestinedělí zúčastníš.

I já to předpokládám. Ostatně po porodu Maxe jsem se pracovně zúčastnila jisté společenské akce v podstatě hned po návratu z porodnice.

Fotogalerie
6 fotografií