„Nemám ráda bilancování. A něco, jako je věk, si vůbec nepřipouštím,“ říká Vránová s tím, že se zřejmě bude chtít dneska někam vytratit. Nejenom že vypadá skvěle, má i energie na rozdávání a prožívá prý i skvělé pracovní období.

„Mám dnes opravdu víc práce, než když jsem byla mladší,“ říká herečka, která hraje v Divadle Ungelt a momentálně točí pro Primu seriál Obchoďák, kde má hlavní roli babičky.

Herečka teď má obrovskou radost ze života, chybělo ale málo, a zbyly by jí oči jen pro pláč. Začátkem roku si pořídila byt v nové luxusní Rezidenci Korunní na pražských Vinohradech. A když ho konečně dobudovala a přestěhovala se tam, v květnu se chtěla pokochat výhledem z balkonu, zakopla o práh a zlomila si obě ruce. Denně se o ni musela starat pečovatelka, Alena se nemohla ani sama najíst. „Konečně jsem soběstačná,“ řekla Blesku s úlevou, když jí sundali sádru, a názorně předvedla, že úraz ani jednu ruku nepoznamenal. Život musí mít Alenu rád. V mnoha případech mají zlomeniny rukou trvalé následky.

Ráda něco buduje

Květnový úraz způsobilo hereččino hobby, kterému propadla až ve středním věku Když byla vdaná, neměla prý pro svoji zálibu – budování a stěhování – dostatečný prostor. „Hrozně ráda něco buduju, kdy je vidět výsledek,“ říká Alena. Buduje neustále nejen chalupu, ale i pražské byty. Proto je také velice ráda mění. Budování nového bytu v Korunní se jí ale teď mohlo stát osudným. „Nebylo to příjemné, to přiznávám, mám už to ale za sebou,“ míní Alena a dává tak jasně najevo, že se budování stejně nevzdá.

Krasomilu nemusí

V roce 1953 přišla Pyšná princezna do kin. Aleně bylo 20 let a ještě studovala DAMU. Rázem se z ní stala hvězda všech hvězd. Krasomilu, kterou televize bezmála půl století dávají pravidelně na Vánoce, Vránová ale ráda nemá. Film ji poznamenal jak v osobním, tak pracovním životě.

S téměř 60 let starým filmem je herečka stále spojována, jako kdyby v životě nenatočila nic jiného. „Zjistila jsem ale, že se s tím nedá vůbec nic dělat. Naštěstí mám obecenstvo, které dobře ví, že jsem za život zahrála víc než princeznu Krasomilu. Takže se zase tolik nezlobím,“ míní odevzdaně Vránová. I když se může zdát, že šlo o její životní roli, opak je pravdou. Nejraději by na ni zapomněla. „Vůbec o tom nehodlám mluvit, není co říct,“ řekla herečka rozhodně Blesku.

Když tvůrci pohádky Vránovou obsadili, byla vdaná za komunistického spisovatele Pavla Kohouta a vůbec netušila, že se během natáčení zamiluje do herce Vladimíra Ráže, který hrál krále Miroslava a učil ji zpívat Rozvíjej se poupátko… „Vladimír byl pro mě jako zjevení. Úplně jsem mu propadla,“ přiznala už dříve Vránová.

Zrádce v lásce zradí i vlast?

Kohout se ale s Aleninou novou láskou nedokázal smířit a nevěra přerostla v medializovaný skandál. Stala se podkladem i pro Kohoutovu divadelní hru Dobrá píseň o zbloudilé manželce a jejím lehkovážném svůdci. „Kdo je schopný zradit lásku, dokáže zradit i vlast,“ říká se ve hře, kterou uváděly přední domácí scény. Kohout dokonce otevřeně přiznal, že Vránová byla předlohou pro hlavní ženskou roli. „Dostala jsem takovou nakládačku, že jsem se z toho vlastně nikdy nevzpamatovala. Pak už jsem kolem sebe jen budovala hradby a zamykala zámky a to stojí hodně, někdy i herecké příležitosti,“ vzpomíná Vránová.

Ráž jí dal největší bohatství

S Rážem má Vránová jedinou dceru Markétu, která studovala jazyky na fi - losofi i a pracuje v cestovním ruchu. Dcera udělala z Aleny babičku a díky vnučce Tereze je herečka i dvojnásobnou prababičkou. To Aleně zbylo z manželství, pro které tolik trpěla a které netrvalo ani dlouho. Idol všech žen Ráž Vránovou i dceru Markétu brzo opustil. Přesto Aleně dal to největší bohatství a důvod, proč žít, nestárnout a mít chuť stále na novou práci. Ráž dal herečce rodinu. „To je moje všechno,“ říká také držitelka Thálie Alena, která nás prý jako herečka ještě pořádně překvapí.

Kde všude ještě zářila?

➤ Dovolená s Andělem

➤ Hudba z Marsu

➤ Byl jednou jeden dům

➤ Já už budu hodný, dědečku

➤ Causa Králík

➤ Díky za každé nové ráno

➤ Ulice

➤ Vratné lahve

➤ Život je ples

Fotogalerie
13 fotografií