Francouzský král obuvního návrhářství Christian Louboutin již osmnáct let uvádí ženy všech kontinentů do mdlob svůdnými lodičkami na nebesky vysokém jehlovém podpatku s charakteristickou červenou podrážkou. „Chodit se v nich nedá. Ale na noze to vypadá skvostně a já ty jeho křusky s červenou podrážkou zbožňuju,“ říká Leoš Mareš.

Ne náhodou moderátorovy milenky neobují nic jiného než »labutě «. Kromě Hany Svobodové, Michaely Kociánové a nebo současné milenky Petry Faltýnové si je oblíbila i Dara Rolins, Monika Absolonová nebo Tina, která kvůli nim měla už několikrát vyvrknutý kotník. „Jsem malá a díky těmhle botám s patnácticentimetrovými podpatky aspoň trochu vyrostu,“ nedá si moderátorka říct. „Ceny začínají někde na šesti tisících korun a můžou se šplhat až na 130 tisíc,“ řekla Blesku Tamara Kotvalová, která v Pařížské ulici vlastní jediný obchod, kde se dají »louboutiny« v České republice koupit.

Kdo je Christian Louboutin?

Christian Louboutin se narodil v dělnické čtvrti Paříže. Vychovala jej matka a tři sestry a ženské prostředí, ve kterém vyrostl, jej při práci inspiruje dodnes. Velmi jej také ovlivnila kresba, kterou jako dítě vídával v muzeu afrického umění. Byla na ní dámská lodička z 50. let na jehlovém podpatku přeškrtnutá výrazným červeným X. Tento zákaz, který měl ochránit parketovou podlahu v muzeu před poškozením, jej fascinoval.

Zatímco jeho vrstevníci chodili do školy, on lítal po pařížských kabaretech. Ale místo po tanečnicích koukal po jejich botách. Do lodiček si ženy vkládaly tenoučké plátky telecího masa, aby ulevily svým nohám, a tak vznikla inspirace pro červenou podrážku. Viditelná je pouze, když jdete za nositelkami bot a nebo když se za nimi obdivně otočíte.

Jehly a zase jehly

Byl to právě Louboutin, kdo vrátil jehlové podpatky zpět do módy. Nenapodobitelný styl jeho luxusních lodiček na minimálně dvanácticentimetrovém podpatku osloví zejména ty, které hledají ženskost. Jsou charakteristické čistými liniemi, dokonalým zpracováním každého detailu a blýskavě červenými podrážkami, které proti napodobování chrání ochranná známka. Mezi jejich skalní fanynky ve světě patří Madonna, Tina Turner, Gwen Stefani nebo Victoria Beckham.

Fotogalerie
6 fotografií