Právě to mu ale otevřelo divadelní dveře. Jednou se totiž rozhodl ucházet o práci kulisáka v divadle v Ústí nad Labem, kde nakonec získal místo osvětlovače. „Jako jediný jsem měl totiž oprávnění na vyhlášku 50, která je k tomu povolání nutná,“ vzpomíná muž, ze kterého se postupně stal herec, který to po 13 letech v Ústí dotáhl až do pražského Divadla Na zábradlí.

Dámy, osmělte se!

Tu pravou hvězdu z něj ale udělal až seriál Okresní přebor. Na zájmu žen se to však – jak tvrdí – nijak neprojevilo. „Asi jsem okouzlil jen ty nesmělé a schovávají se,“ směje se Noha, kterého jsme už dříve mohli vidět v jedné z hlavních rolí filmu Mistři.

A tak všem dívkám a ženám vzkazuje, aby se konečně osmělily! A jen tak mimochodem prozrazuje: „Jsem trenkař, podívejte…“ ukazuje bez špetky zaváhání své černé spodky. U opačného pohlaví ale preferuje prádlo barvy bílé. Proč? „Je to symbol čistoty,“ říká.

Děti se musí spálit

V životě přičichl k ledasčemu, nic z toho by ale neměnil ani nevracel. Ani drogovou a alkoholovou minulost, i když už o ní mluvit nechce. Děti – syn Leoš (24) a dcera Marie (11) – o tátovi vědí všechno.

„Vším si musí projít samy. Můžu stokrát říkat, že jsou kamna horký, dokud si na ně ale nesáhnou, nepoznají to. Chci je chránit, ale nebudu jim říkat, že drogy neexistují.“

Marihuana má být legální

K drogám a alkoholu má nicméně pořád pozitivní vztah. „Kdyby byly drogy jen špatné, nikdo je nebere. Jsem pro legalizaci a stát by na tom vydělal. Marihuanu považuju za menší zlo než tvrdý alkohol,“ je přesvědčený. Opilý prý hrál ale jen jednou. „Bylo to v Ústí a abych řekl pravdu, vůbec si to nepamatuju. Lidi ale tvrdí, že to na mně nebylo poznat,“ vzpomíná herec.

Vzápětí se označí za antikomunistu a pustí se do politiků, na kterých nenechá niť suchou. „V tomhle státě je velký bordel. Lidi jsou naštvaní a jednou do těch baráků naběhnou a vyhází je z okna. Bude to takový návrat do středověku,“ tipuje.

Klidně se i porvu

Působí jako kliďas, kterého nic nerozhodí, ale dovede se i poprat. Zvlášť když vidí neurvalé chování k ženě. „Jednou jsem se zastal dámy, kterou někdo bil. Až když se na mě vrhla, zjistil jsem, že jde o manžele, kteří si takhle dokazují lásku,“ vzpomíná na chvíle, kdy vzal okamžitě nohy na ramena

. A jaké je jeho životní krédo? „Nemám o sebe strach, každýmu ta svíčka hoří. Dnes tu jsem a zítra nebudu. Tak žiju,“ uzavírá Leoš Noha, kterého nyní můžeme vídat v sitcomu Helena.

Ádu měl hrát Polášek

Role Ády Větvičky ho proslavila, původně ji ale měl hrát někdo jiný. „Nejdříve se s ní počítalo pro Pepu Poláška,“ prozrazuje Leoš Noha.

„Když jsem pak roli získal, režiséra Honzu Prušinovského jsem přemlouval, aby tam vadu řeči nedával, ale on na tom trval,“ prozrazuje herec. Nakonec mu šlo ale šišlání samo. „Pjostě najednou začnu mluvit kjásně a je to pajáda,“ vžívá se do role.

Jsem starý, ale dobrý

V Okresním přeboru se na hřiště dostal jen jako zdravotník, což mu bylo trochu líto. Fotbal je totiž jeho velkou láskou. „Když přijedeme hrát za Houslice utkání, jsem vynikající útočník a dávám góly. I když jsem starý, jsem dobrý fotbalista,“ chlubí se čtyřiačtyřicetiletý nedoceněný talent.

Byť je fotbalovým nadšencem, českou ligu nesleduje – není to prý fotbal. Reprezentaci si však ujít nenechá. „Nevadí mi, když kluci večer dovádí s holkama na pokoji, to bych klidně zašel s nimi, ale nesmí to pak být na hřišti vidět,“ dodává.

Fotogalerie
7 fotografií