Zita zemřela ve spánku. Odešla šťastná, spokojená a vyrovnaná. Dočkala se svého syna, počkala na něj. Jiří přiletěl ze Spojených států minulý týden, popřát mamince dodatečně k 99. narozeninám a každý den se viděli," řekla Blesku snacha Pavlína Křepelková.

Narodila se v roce 1913 v Praze, v tehdejším Rakousku-Uhersku. Pocházela z umělecké rodiny a sama se vydala na dráhu herectví. Na stříbrném plátně zazářila v 30. a 40. letech. Zahrála si ve filmech jako je Přednosta stanice, Její hřích, Srdce v celofánu, či Zlaté dno. Celkem se objevila ve více než 60 filmech.

Jako prvorepubliková hvězda stříbrného plátna Zita Kabátová neměla během svého života o nápadníky nouzi. Její život byl spojen i s nejznámějšími českými herci a režiséry. Spadeno na ní měl i Oldřich Nový, nebo Vlasta Burian. Za manžela si nakonec nevzala nikoho z branže, ale českého sportovce, olympijského reprezentanta a později politického vězně Jiřího Zavřela. S ním měla rok po svatbě svého jediného potomka - syna Jiřího.

Když bylo synovi 12 let, manžel emigroval. Zita potom zůstala sama, i tak manželovi nezazlívala. „Já mu to nevyčítala. Mohla jsem jít s ním, ale takhle jsem to necítila. Navíc díky němu můj syn a jeho děti dnes mluví perfektně anglicky.“

I když syn Jiří emigroval do USA jako dítě, za matkou pravidelně několikrát do roka jezdil na návštěvy. Zita Kabátová byla od roku 2005 po těžkém úrazu nohy v Léčebně dlouhodobě nemocných v pražském Motole. Zlomený krček zapříčinil, že v léčíebně strávila sedm let.

„Nemohu chodit, proto jsem tady. V té noze to v tom mém pokročilém věku už nechce srůst. A to mě moc štve. Je hrozné válet se pořád na stejném fleku,“ postěžovala si Zita s tím, že by tak moc ráda ještě hrála. Naposledy si zahrála v roce 2009 ve snímku Hodinu nevíš. „Tam panu režisérovi stačilo, že otvírám pusu a sedím na nemocniční posteli. Tak to bylo fajn,“ upřesnila herečka.

Za Zitou chodili na návštěvy i slavné osobnosti. „Kontrolují, jestli ještě žiju. A mají radost, že jo. A to zas potěší mě,“ smála se Zita. Ráda se za ní zastavila například  Jiřina Bohdalová, která se díky Zitě stala herečkou. Se Zitou jsem poprvé stála před kamerou. Bylo mi 8 let a Zita byla můj vzor,“ přiznala Bohdalová

Elán do života Zitu Kabátovou ale nikdy neopustil. V jednom z posledních rozhovorů řekla: „Držím se, seč mi zuby, nehty stačí. Ráda bych se dožila stovky.“ Těšila se, že oslaví kulaté narozeniny se synem.

Zita si těsně před svými 99. narozeninami rezervovala místo ve vícečetném hrobě na pražském Vyšehradě, který spravuje nadace Život umělce. Odpočívat bude po boku například Ljuby Hermanové, Vlasty Fabiánové, Zdeňka Dítěte, Karla Vlacha, Zuzany Navarové, či R. A. Strejky.

Fotogalerie
15 fotografií