Mladý hudebník Aleš Petržela hraje na kytaru zhruba patnáct let a působí v kapelách Volterra a Lola běží.

Až do Čech dorazí 15. srpna kapela Foo Fighters, kterou vede jeden z někdejších členů legendární Nirvany, bubeník, ale i kytarista a zpěvák David Grohl, nebude u toho v kotli fanoušků chybět.

Nirvanu samotnou již bohužel nikdy na živo neuvidíme. Většina z vás určitě ví, jak skončil její frontman Kurt Cobain, který si 5. dubna 1994 vzal život. Do hudebních dějin se však kapela navždy zapsala řadou skvělých písniček. Mezi ně určitě patří singly Come As You Are a Smells Like Teen Spirit.

A práve vy se je můžete spolu s Alešem Petrželou naučit zahrát na kytaru v naší nedělní škole rocku.

Je tady 2. díl kytarové školy na Blesk.cz!

Tentokrát s hvězdnou Nirvanou

Video
Video se připravuje ...

2. díl kytarové školy na Blesk.cz: Nirvana Aleš Petržela

Obě písničky od Nirvany pocházejí ze slavného alba Nevermind, které se zařadilo mezi nejvýznamnější hudební počiny konce 20. století. Vyšlo v roce 1991 a singl Smells Like teen Spirit otevřel Nirvaně dveře do světa velkého hudebního showbyznysu. A srdcí milionů posluchačů.

Drobná zajímavost. Název „Smells Like Teen Spirit“ vznikl na základě příhody na jedné party nespoutaných členů Nirvany a jejich spřátelené skupiny Bikini Kill. Zpěvačka Kathleen Hanna tehdy na zeď nastříkala sprejem: „Kurt smells like teen spirit“, což se dá přeložit jako „Kurt voní jako náctiletá duše“. Tak si to i frontman Nirvany vyložil. Později však zjistil, že tím „teen spirit“ dívka naznačovala, že Cobain "smrdí" jako jeho tehdejší přítelkyně Tobi Vail, která používala stejnojmenný parfém.

Video
Video se připravuje ...

Oficiální klip kapely Nirvana k jejich přelomovému hitu Smells Like Teen Spirit Youtube.com