„Já bych s tím v životě nepřišla, to vy jste něco vyšťourali a vy se mě ptáte. Ano, je to všechno pravda a je mi to líto. To téma mě nadmíru zajímá a už jsem prostudovala i všechny možné materiály,“ svěřila Blesku Postlerová a dodala: „Jsem ale v pohodě a nad věcí. Co s tím také mohu dělat. Jen to prostě vůbec nechápu.“

Postlerová: „Řekli mi, že ta role je moje“ Postlerová celou věc považuje za neuvěřitelnou. „Ano. Kdybych byla na tu roli v konkurzu, tak je to všechno jasné, prostě jsem neobstála. O žádný konkurz ale nešlo. Bylo jasně řečeno, že to hraji já,“ říká Simona. Byl to pro ni šok, když se jen čirou náhodou dozvěděla, že »vypadla z kola« a nahradila ji Chýlková. „Nerozumím tomu vůbec. Očekávala bych, že mě zavolají, řeknou, že s tím už nemám počítat a proč. To proč je pro mne velmi důležité,“ konstatuje Postlerová, která si kvůli roli ve filmu zrušila na šest týdnů i vystupování v Divadle na Vinohradech, kde má angažmá už dvacet let.

V listopadu Simona roli přijala s tím, že se začne natáčet v prosinci, a tak zrušila divadelní představení. Potom jí volali, že by snímek měl jít i do kin, musí se tedy sehnat víc financí, ať vydrží, že se začne natáčet na jaře. No a najednou její roli má Chýlková. „Podívejte! Chýlková nebo Postlerová. Ještě o tom nepište. To se teprve rozhodne,“ reagoval na celou věc zmateně režisér Polesný. „No promiňte, je konec března, takže je to jasné. Pokud se má v dubnu natáčet, já tu roli určitě nemám. Je mi to ale jedno. Mám jinou hezkou práci. Česká televize by se měla ale chytit za nos,“ snaží se být nad věcí Simona, která právě začíná zkoušet roli královny Alžběty ve hře Richard III. na Letní shakespearovské slavnosti.

Role šitá na Postlerovou

„Z uměleckého hlediska to je hloupost. Postlerová je pro tu roli jak ušitá, na rozdíl od Chýlkové,“ řekl Blesku důvěryhodný zdroj z ČT. „Myslím si, že je za tím pan Donutil, ten asi chtěl Chýlkovou,“ dodal. Představitel hlavní role Miroslav Donutil se od toho ale pochopitelně distancuje: „Já ještě vůbec nevím, kdo bude mou filmovou partnerkou. Podle mě je téma filmu úžasné, stejně jako scénář, který jsem četl. Také je tam dobrý herec v titulní roli (s úsměvem). Hodně se na natáčení těším, jen se musí Česká televize rozhýbat.“

Velmi slušný honorář

Role je pro herečky samozřejmě atraktivní i z finančního hlediska. Za jeden natáčecí den se vyplácí 15 až 20 tisíc korun, točit se má zhruba 20 dní, takže je ve hře velmi slušný honorář 400 tisíc korun.

Fotogalerie
11 fotografií