Pamatujete si, jak faktický šéf VV Vít Bárta musel poté, co si svůj sporťák opatřil nalepovací frajerskou espézetkou, odevzdat řidičské oprávnění? Tak přesně tohle teď hrozí i manželce zesnulého exprezidenta Václava Havla Dagmar. Tu totiž fotoreportéři Blesku minulý týden přistihli, jak řídí vůz, na němž je poslední číslo registrační značky přelepené bílou nálepkou.

Podnět jsme přijali a předáme ho k bližšímu posouzení. Jde o podezření ze spáchání přestupku, za který řidiči hrozí zákaz činnosti až na jeden rok a pokuta od pěti do deseti tisíc korun,“ řekla Blesku mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová. No a protože vůz řídila na střídačku se svým řidičem sama Havlová, bude možná muset svůj průkaz na čas odevzdat ona i on.

Policisté se podle mluvčího Tomáše Hulana se zakrýváním značek u osobních aut nesetkávají často, běžnější je to u rychlých motorek, které dokážou ujet policejním vozům. Proč měl ale vůz Havlové přelepenou zrovna poslední číslici? „O konkrétním případu nemohu spekulovat, ale řidiči si značky přelepují obecně kvůli nepostižitelnosti za svou nebezpečnou jízdu. Chtějí se tak vyhnout případnému stíhání,“ vysvětlil Hulan.

Jakmile chybí jedno z čísel, je fotografie espézetky řidiče, který přestupek spáchal, nerozpoznatelná a u policie letí do koše. Blesk se pokoušel zjistit, proč vlastně Havlová s přelepenou značkou jezdila. Marně. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ řekla Martina Špačková z Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

Fotogalerie
8 fotografií