Světová verze úspěšného muzikálu Hamlet od Ledeckého pod názvem Hamlet The Rock Opera se ve čtvrtek dočkal své premiéry. Projekt vznikal ve spolupráci s americkým režisérem Robertem Johansonem a na jevišti Divadla Broadway ho do konce dubna čekají tři desítky repríz.

Muzikálová adaptace Janka Ledeckého se podle prvních ohlasů mimořádně povedla. "Nevím, co bych k tomu řekl, jsem dojatý a zároveň pyšný, jsem přeci autor. Ale až uvidíte mě v roli krále, tak zjistíte, že mi uniforma padne líp než Pepovi Vojtkovi," svěřil se Blesk. cz Ledecký, kterého na premiéru přišla podpořit celá rodina. Manželka Zuzana, děti Ester a Jonáš. "Od začátku mi běhal mráz po zádech. Bylo to skvělé," netajila své nadšení po skončení dcera Ledeckého Ester.

Video
Video se připravuje ...

Janka Ledeckého dojal aplaus diváků ve stoje, poté zapil úspěch Jan Jedlička

Před půlnocí odešel Ledecký s rodinou domů

Zatímco rodina sledovala premiéru z lóže, Janek po celou dobu stál v hledišti za sloupem. Byl tak nervózní, že jediné, co ho uklidňovalo, byla lahev sektu. "Sice zítra hraju, ale bez bublin bych to dneska nedal. Před půlnocí půjdeme domů, takže budu zítra v pohodě a krále odehraju líp než Pepa," přesvědčoval nás Janek. A opravdu před dvanáctou společně s manželkou odešli domů.

Nadšení neskrývala ani Mirjam Landová, která dorazila s  kamarádkou Markétou Pocházkovou a dcerou Anastázií, nebo herečka Jana Švandová. "Bylo to úžasné, hlavně Vašek Bárta, když odhodil košili," smála se herečka a kamarádka Yvetta Blanarovičvá jen se smíchem dodala: "Samozřejmě i jeho zpěv byl skvělý."

Fotogalerie
24 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Učitelka, řezník, Miss a spojař - tito lidé hráli hlavní role v Hamletovi Jan Jedlička

Hamlet je tu už 13 let

Ledecký svého Hamleta uvedl poprvé v roce 1999 v pražském Divadle Kalich, poté se s ním vypravil do světa. Premiéru měl v jihokorejském Soulu, v Japonsku a také v New Yorku. Právě tuto novou, americkou verzi včera zpěvák a skladatel představil v Divadle Broadway v Praze.

Titulní roli nastudoval Václav Noid Bárta v alternaci s Ondřejem Rumlem. Ledecký se bude s Josefem Vojtkem střídat v roli krále Claudia. Na jevišti se dále objeví například Marta Jandová, Leona Machálková, Richard Tesařík, Martin Pošta, Eliška Bučková, Tomáš Trapl a Josef Laufer.

Hamlet měl od roku 1999 včetně zahraničí přes 1300 repríz. V Praze se představí po úspěchu v Koreji a v Tokiu. Podle Ledeckého se hudebně či textově nezměnilo pouhých pět čísel, ostatní prošla úpravou. Některé písničky se ozvou v podání jiných postav.

Vůbec poprvé byl muzikál Hamlet uveden začátkem listopadu 1999 v pražském Divadle Kalich, kde měl na sedm set repríz. Následovalo 150 uvedení na Slovensku. V letech 2003 až 2004 byl několikrát uveden ve Spojených státech a v roce 2007 se poprvé hrál v jihokorejském Soulu, kde čtvrtá série začala loni v říjnu, dosud tam měl 470 repríz.