Rodiče zpěváka obdařeného krásným znělým tenorem neměli pro jeho nadání žádné pochopení. Když si jako malý kluk doma pořád zpíval, byl rodinou často okřikován. Otec chtěl mít totiž ze syna fotbalistu, muzika ho nebrala. Davidovi přestalo být na čas do zpěvu.

„Rozpory v rodině se pořád stupňovaly. V pubertě jsem zatoužil po kytaře, ale kde na ni vzít? Tak jsem šel k popelářům a vydělal si na ni,“ prozradil svůj první džob Uličník. Ani pak nebyla rodičům jeho vášeň pro hudbu po chuti.

Prodavačem i malířem

V osmnácti už bylo dusno doma tak nesnesitelné, že David odešel z domova nadobro. „Protloukal jsem se, jak se dalo. Prodával jsem náhradní díly, pletl košíky, maloval byty. Občas jsem neměl ani na jídlo. Zlepšilo se to, když jsem rozvážel suroviny do pekáren, kde jsem dostával pečivo zdarma,“ vzpomíná na doby, kdy mu nebylo vůbec lehko, David.

Pak si našel lepší práci, dělal ve firmě rozpočty na elektromateriály. „Díky teplému kancelářskému místečku mě naši vzali trochu na milost, ale netrvalo to dlouho,“ prozradil zpěvák.

Fotogalerie
3 fotografie

Proslavily ho Vlasy a Korn

„Zkusil jsem konkurz na muzikál Vlasy a vzali mě. Odešel jsem z práce a otec řekl, že jsem se zbláznil. Naše komunikace opět zamrzla na delší dobu na bod mrazu,“ posteskl si.

To už se mu ale hudebně blýskalo na lepší časy. David se v muzikálu Vlasy poznal s Dušanem Kollárem. Když pak před deseti lety zakládal Jiří Korn s ním a Jiřím Škorpíkem svůj slavný 4tet a sháněl dobrého tenora, Dušan doporučil Uličníka. „Táta mě vzal na milost, až když mě viděl v televizi s Kornem,“ přiznal David. Na premiéru Bídníků se ale počátkem března stejně podívat nepřišel, byla tam jen Uličníkova maminka. Za svým snem ale David jde pořád zatvrzele dál.

David Uličník

Narodil se v Dřínově u Kroměříže, má sestru. V rodině měla hudební talent babička, na jejíž krásný hlas vzpomínají v obci doteď. Napřed navštěvoval profesora Eduarda Klezlu, pak začal studovat operní zpěv u profesorky Marty Boháčové, ke které chodí dodnes. Je svobodný, i když už dvakrát prožil »vážný vztah«, tu pravou ještě nepotkal.