Jožin z bažin: „Jožin vznikl na zakázku známého zlínského recesisty Zdeňka »Kňučíka« Navrátila,“ říká Ivan Mládek. Jožin z bažin byl Navrátilova vymyšlená figurka, exhibicionista, který vylézal z bažin a obnažoval se před zaměstnankyněmi obuvnických závodů. Jeho autor oslovil Mládka. „Chtěl, abych o něm napsal písničku. Slíbil mi za to demižon slivovice. Splnil jsem, dostal jsem a společně jsme vypili.“

Prachovské skály: Ivan Mládek s tatínkem chodili často »horolezit« a zažili několik dramatických situací, kdy jim šlo o život. Bylo to však v Tatrách – Prachovské skály se dostaly do textu kvůli rýmu.

Žába puk: „Většinu písniček jsem takzvaně vyseděl, žádná příhoda je neinspirovala. Opravdu jsme ale hráli hokej se zmrzlou žábou. Nejdříve jsme se však přesvědčili, že je mrtvá, ochránci mohou být v klidu.“

Rychlík jede do Prahy: Text Rychlík jede do Prahy napsal Mládek Luďku Sobotovi, který se měl stát výpravčím, přímo na tělo. „A mám od Ivana i obraz, na kterém výpravčí klade hlavu na koleje,“ říká Sobota.

Rožnovské hodiny: První písničku Rožnovské hodiny napsal Ivan Mládek z nudy někdy v roce 1970 na vojenském cvičení v Kostelci nad Labem.

Fotogalerie
9 fotografií