Věčná škoda! Kdyby čeští bafuňáři před pár lety projevili o trochu více snahy, možná mohla Jessica své senzační vítězství slavit pod hlavičkou České republiky, jejíž barvy hájila do roku 2008.

Jenže v patnácti letech se rozhodla hrát za Ameriku. „Do Česka jezdím jednou za rok a hlavně mě láká reprezentovat USA. Je to těžší a lidé to víc vnímají,“ vysvětlila tehdy.

Otec Petr, někdejší tenista, má na zatím úspěšné kariéře Jessiky největší podíl. Ještě donedávna dceři nosil hole, až v poslední sezoně se stáhl do role fanouška...

Poprvé na golfu byla ale Jessica v šesti letech s maminkou Reginou, rovněž bývalou skvělou tenistkou. „Já byl zrovna někde s tenisem,“ vysvětloval otec pro časopis Golf Digest.

Jessica to jako malá zkoušela i s raketou, ale nakonec u ní jasně vyhrál golf. „Když je vám pět nebo šest a vybíráte si, jaký budete dělat sport, copak se vám chce běhat ze strany na stranu?“ popisovala. Udělala dobře. Už ve třinácti se na Karlštejně stala českou mistryní republiky ve hře na jamky mezi ženami! O dva roky později pak obsadila senzační 19. místo na US Open. A na sklonku roku 2010 přestoupila mezi profesionálky. Její velkou zbraní jsou dlouhatánské odpaly. „Ale ty může mít každý. Stačí jíst hodně špenátu,“ usmívá se.

Golf ji baví, nic jiného by dělat nechtěla. „Dělám sport, který mám ráda, cestuji po světě, poznávám nová místa, hřiště, lidi a ještě za to dostávám zaplaceno. Není to úžasné?“ raduje se.

Nikdy nezapomene poděkovat svým rodičům. „Moc bych jim jednou nějak chtěla vrátit všechen čas a energii, kterou nám věnovali.“ „Nám“ znamená ještě třináctileté sestře Nelly, která je prý v golfu minimálně stejně dobrá jako Jessica, a jedenáctiletému bráškovi Sebastianovi, který se potatil a hraje tenis. O Kordových ještě asi ještě uslyšíme..

Vydělá víc než táta?

Nejlepší golfista planety Tiger Woods vydělal jenom golfem 95 milionů dolarů. Nejlepším hráčkám se o takových příjmech může jenom zdát. I tak ale Jessica Korda jednou možná pokoří svého otce Petra. Vítěz tenisového Australian Open z roku 1998 si za kariéru vydělal 10,5 mil. dolarů, tedy skoro 200 milionů korun. Jessica má na svém kontě zatím »jen« 4 miliony korun, pokud si ale jednou splní sen a stane se světovou jedničkou, může se přiblížit historicky nejlepší hráčce Annice Sörenstäm, která za kariéru utržila 428 milionů korun

Fotogalerie
9 fotografií