Novým ředitelem pražského Divadla na Vinohradech zřejmě bude dosavadní šéf Divadla na Fidlovačce Tomáš Töpfer. "Na místo ho dnes doporučila komise hlavního města," řekl radní Václav Novotný (TOP 09). Podle něj se komise na Töpferově jméně jednoznačně shodla. "Töpfer prohlásil, že pokud se ředitelem vinohradské scény stane, tak odejde z Fidlovačky," řekl ještě Novotný.

Magistrátní komise složená ze zástupců města a divadelních odborníků v minulých dnech vybrala i nového ředitele Švandova divadla. Podle Novotného na toto místo doporučila dosavadního šéfa Daniela Hrbka.

V čele vinohradské scény dvanáctou sezonu stojí Jindřich Gregorini, kterému je dvaasedmdesát let a již dříve prohlásil, že odejde do důchodu. Pokud prý Praha vybere jeho nástupce, funkci mu předá a odstoupí.

Vedení Prahy loni na podzim slíbilo, že postupně vypíše výběrová řízení na ředitele všech deseti divadel. Radní pro kulturu Lukáš Kaucký má představu, že by každý rok na konci léta vypsal dvě až tři výběrová řízení. Pořadí divadel má stanovit studie, kterou si zadal zpracovat. V pravidelných výběrových řízeních by se podle něj měli obměnit i umělečtí šéfové divadel. S tímto postupem prý byli ředitelé seznámeni a souhlasili s ním.