Den jubilea chce Frej dokonce strávit bez svých tří dětí, devadesátileté maminky a příbuzenstva. O víkendu se totiž s přítelkyní Gábinou (45) a kníračkou Julčou chystá utéct do lesů u Písku, kde mu kamarád myslivec na své chalupě vystrojí slavnostní zabijačku. „A na to se moc těším. Jen my dva a Julča. Budeme hodovat a procházet se přírodou. Tak si představuju narozeniny. Žádné dary a slávy,“ řekl Frej.

Přítelkyni Gábinu miluje, je s ní už dva roky a byla to ona, která mu pomohla, aby se po smrti manželky Věry Galatíkové, se kterou žil 36 let, dokázal vrátit do normálního života. Vzhledem k tomu, že byl Frej už čtyřikrát ž e n a t , do dalšího sňatku se ale nehrne. „Už na to nemám ani věk. S Gábinou si ale opravdu rozumíme. I v tom, že bydlíme každý ve svém a navštěvujeme se.

Vzájemně si krásně vyhovujeme,“ svěřuje Frej, kterému ve vile v Hostivicích dělá společnost pouze fenka Julie. „Je to střední čtyřletá kníračka, říkám cukr a pepř, a bezvadná kamarádka,“ říká Frej a chlubí se novým sestřihem pejska. „Právě jsme se vrátili ze salonu,“ sděluje.

Pracující důchodce Frej se prý jinak cítí znamenitě a určitě ne na svůj věk. A to si kondičku udržuje pouze plaváním, které praktikuje ve všech ročních obdobích.

„No to ale není všechno! Sportovec sice nejsem, ale už deset let si dávám po ránu studenou sprchu. Zprava, zleva, hrudník, záda, hlava… A abych přetloukl ten chlad, zpívám si písničku, kterou mě naučil otec: Dop..., hasiči, v neděli se necvičí… A samozřejmě mozek mi stále bezvadně funguje díky práci,“ podotýká herec, který má v pražském Divadle na Vinohradech na repertoáru pět her a v lednu ho čeká ještě premiéra ve hře Woodyho Allena Mocná Afrodité. „Tu právě začínáme zkoušet. Hraní mě opravdu baví, naplňuje a stojí za to i ta honička. V divadle zřejmě zůstanu tak dlouho, dokud mě z něho nevynesou v dřevěném hubertusu,“ je přesvědčen Frej.

Herec skutečně nezahálí. „Na jaře by se měla točit další řada Kriminálky Anděl a z toho mám radost,“ netají herec, který se v seriálu proměnil v patologa, a tak se ve volných chvílích Frej učí anatomii v latině. „Abych se blýsknul,“ směje se.

Vzpomínkami herec moc nežije. Když se ho zeptáte na roli doktora Sovy ml. z Nemocnice na kraji města, která ho proslavila, řekne vám: „Prosím vás, to už je v mlze. To snad bylo v minulém století. To už je vybledlé.“ Žije přítomností, a jak přiznal, krev do žil mu lijí také vnoučata. Pětiletá Rachel od dcery Kristýny a pětiletý Štěpán od syna Ládi. „I děti mi dělají radost. Kristýna má dvacet představení do měsíce a na jevišti je stále lepší a lepší, sleduju ji pozorně. Láďa, který pracuje s mentálně postiženými, se zase rozhodl pro jakousi nadstavbu, aby v práci byl o stupínek výš, a to, mu opravdu fandím,“ netají Frej.

Nejstarší syn David z prvního manželství žije ve Švýcarsku. „Když se vidíme, mluvíme spolu anglicky,“ prozrazuje herec, který pevně věří, že má tuhý kořínek stejně jako jeho devadesátiletá maminka Fanynka, jež žije v Moravském Krumlově. „Je úžasná a velice si vážím toho, že mě s otcem počala, když byla ještě panna,“ netají Frej. „Měl bych rád její kořínek, ale uvidíme. Zatím se mi do hrobu ale opravdu ještě nechce,“ konstatuje herec, který Blesku poskytl vzácné rodinné fotografie ze svého archivu.

Fotogalerie
8 fotografií