Ostravský Oktoberfest se stal i největší přehlídkou minipivovarů v zemi. Trhal rekord také v počtu vytočených piv, kterých lidé vypili na sto tisíc. Na Svatováclavských slavnostech piva si milovníci chmelového moku vychutnali ve sklenicích na třicet druhů piva, od klasických, přes ochucená, ovocná, medová či bylinková. Na čepu nechybělo ani konopné pivo. Fajnšmekři dostali i jedinečnou příležitost ochutnat zbrusu nový a originální pivní speciál Zámeckého minipivovaru Pikard, tmavou třináctku Creamy Stout.

„Toto těžké pivo irského typu je unikátní svým obsahem, neboť se vařilo ze čtyř druhů ječmenného sladu. Sycení dusíkem na čepu mu pak ve sklenici dává zcela výjimečné chuťové i vizuální vlastnosti,“ prozradil Radovan Koudelka ze Zámku Zábřeh. A hutný Creamy Stout si pochvaloval i sám Svatý Václav.

Farna pivo nepije

Originální irskou pivní lahůdku snad jedině odmítla ochutnat Ewa Farna. „Vím, že zpívám na velkolepém svátku piva a věřím, že Stout je výborný, ale já opravdu pivo nepiju. A vůbec k alkoholu nemám žádný vztah,“ řekla Farna, na jejíž koncert přišlo v Ostravě-Zábřehu na deset tisíc lidí.

„To třeba taková pečená kachna, to je jiné gusto. Té já prostě neodolám,“ dodala Farna a s chutí se zakousla do pečeného stehna. „Raději budu mít kilo navíc z kačeny, než pivní pupek,“ podotkla. O prázdninách pár kil, jak tvrdila, shodila, ale napresované černé kalhoty s dírami jí na pivních slavnostech přece jen nějaké to kilo navíc dodávaly.

Fotogalerie
14 fotografií