Trojice »zloduchů« pro tento film se zrodila z velkého konkursu, režisér Václav Vorlíček si vybral opravdu ty nejlepší. Jan Kraus, Vlastimil Zavřel a Michal Hejný neměli jen patřičnou rebelskou vizáž, ale i potřebný temperament.

To se neprojevovalo jen před kamerou, ale hlavně když režisér vyhlásil padla. „Exteriéry se natáčely v Pardubicích, daleko od domova, a tak jsme byli jak utržení ze řetězu! Za pár dnů jsme propili a prohráli v kartách všechno včetně diet, co jsme na dobu filmování dostali,“ říká Vlastimil Zavřel, dnes uznávaný filmový a seriálový herec a také stálý dabér Homera Simpsona.

Udělali liftboye Menšíkovi

Bohémskou trojku tehdy zachránil Vladimír Menšík. „Honza Kraus už mistra znal z předešlých filmů,“ vzpomíná Zavřel. „A tak prohlásil: Hele, Menšík! Pojď, budeme mu dělat liftboye.“ Rozverní mladíci napochodovali k taxíku, kterým slavný herec přijel na natáčení.

Než se Vladimír Menšík stačil rozkoukat, hoši mu už otvírali dveře a s úslužným úsměvem se chopili jeho zavazadel. „Doprovodili jsme ho do výtahu a pak až do hotelového pokoje,“ vybavuje si Zavřel. Pobavený Vladimír jim dal za dobrý fór padesátku. V té době stačila na tři láhve levného vína.

Tři hodiny hygieny

Legrace to však byla někdy jen pro dva z »chuligánské« trojky. „Michala jsme dost tyranizovali,“ přiznává Zavřel. „Když jsme šli na koupaliště, hodili jsme ho do vody a tři hodiny jsme ho nepustili ven,“ říká Zavřel s tím, že Michal tehdy hrozně smrděl.

„I doma měl smrad, když jsme jeli na natáčení a vyzvedávali jsme ho, z jeho bytu to hrozně zavanulo,“ tvrdí a dodává, že Hejný nebyl oblíbený ani ve škole. Co jeho nepopularitu způsobilo? Podle Zavřela měl divné nápady. „A taky byl na kluky!“ říká naplno Zavřel.

Nádherný cvok

Vlastimil se po natáčení už se spolužákem Hejným stýkal jen minimálně. Po pár letech se jejich cesty definitivně rozešly. Na svérázného Michala ale vzpomíná i jejich tehdejší spolužačka z konzervatoře Simona Stašová. A má na něj naprosto rozdílné vzpomínky.

„Michal byl kouzelný cvok. Potkali jsme se v patnácti na přijímačkách na hudebně-dramatický obor na konzervatoři – a od té doby jsem se s ním nikdy nenudila. Byl recesista. Vzpomínám si, že jsme třeba hypnotizovali lidi v tramvaji a oni mu věřili, že má magické schopnosti.“

Simona samozřejmě věděla, že Michal je gay, v kamarádství jim to však nevadilo. „Byl to chytrý a zábavný kamarád, který nikdy nelhal a byl talentovaný herec. Ostatní byla jeho soukromá věc,“ říká Stašová.

Žák Jiřinky

Simona a Michal po dvou letech přešli z konzervatoře na DAMU. Simonu na zkoušky připravoval režisér Jaroslav Dudek – a Michal Hejný požádal Simoninu maminku Jiřinu Bohdalovou, jestli by se na něj nepodívala „Když ho máma uviděla, hned mu přisoudila roli Chlestakova z Gogolovy komedie Revizor.

Smály jsme se s mámou od srdce, když nám předváděl celý monolog, a věděly jsme, že zkoušky udělá, protože byl moc dobrý.“ Vypadalo to, že se před Michalem klene úžasná budoucnost. Říkalo se, že bude novým Jiřím Hrzánem! Michal se však rozhodl pro emigraci.

Multitalent od boha

Proč odešel? Michal byl podle Simony multitalent. Přispěly k tomu asi i geny – byl synovcem tvůrce Kinoautomatu, geniálního Radúze Činčery. „Uměl se třeba bleskurychle naučit jakýkoli jazyk! A plynně jich ovládal asi šest. Taky byl skvělý muzikant – písně Barbry Streisand dokázal zazpívat tak, že se to nepoznalo od originálu!“ říká Simona.

Český rybníček mu byl zkrátka zřejmě malý. Jedním z motivů, proč Michal odešel do Hollywoodu, byla i zmíněná Barbra! „Hrozně ji obdivoval, chtěl se s ní setkat. A to se mu v USA skutečně podařilo.“ Byly tu ale vážnější důvody pro odchod, třeba netolerance společnosti vůči homosexuálům. „Nechtěl být zesměšňován, a tak odešel,“ osvětluje příčiny Hejného emigrace Simona.

Barbra Streisand

Michalův pobyt v Americe příliš úspěšný nebyl. Absolvoval sice slavnou hereckou školu Lee Strasberga (prošel jí také třeba Marek Vašut), o významnější práci však už nezavadil.

Jeho největším úspěchem tak zůstalo setkání s Barbrou Streisand, které sám zazpíval její slavnou píseň People z muzikálu Funny Girl. Barbra z něj byla tehdy nadšená a stejně jako Jiřina Bohdalová mu předpovídala budoucnost. Bohužel, nestalo se.

Miloval život a lidi

„Michal miloval život a lidi a tenkrát moc netušil o nebezpečenstvích, která na něj čekají. Asi proto si ze země za velkou louží odnesl tu strašnou nemoc,“ uvažuje Simona Stašová. Bylo to v 80. letech a o AIDS se jen vědělo, že přináší smrt. „Když se do Prahy doneslo, že Hejný AIDS dostal, nikdo ze známých se už s ním proto nechtěl setkat a ani já jsem neměla odvahu,“ přiznává Simona Stašová.

Od Michala ještě dostala dopis, zda by za ní nemohl přijet. „Odpověděla jsem slušně, že za mnou bohužel ne, jelikož čekám v sobě nový život. A ať se na mě nezlobí. To bylo naposledy, co jsme si napsali – a za rok nato Michal v Americe zemřel. Ať je mu země lehká.“

Kamarádův nešťastný příběh jí občas připomene i její profese – Simona je totiž mimo jiné dabérkou Michalem milované Barbry Streisand. „Kdykoli slyším její hlas, promítne se mi jeho tvář,“ končí Simona Stašová smutnou vzpomínku na Michala Hejnýho.