„Všechny životní funkce má teď Pavlíček napojené na přístrojích, aby si odpočinul,“ řekla Blesku s pláčem manželka Marie Vrbová.

Jeden z nejúspěšnějších textařů zkolaboval náhle v pátek ve svém bytě. Bylo to den poté, co se zúčastnil večírku producenta Borka Severy. „Já to vůbec nechápu, najednou mu prostě selhal celý organismus,“ svěřila se manželka Marie. Vrbovi v roce 2001 voperovali novou srdeční chlopeň. Co ale páteční kolaps způsobilo, není dosud jasné.

„Pavel jel tento rok naplno. Prostě žil a byl šťastný. Dokonce se i dokázal šetřit a odpočívat,“ popisovala Marie. S manželem prý celé léto strávili v Orlických horách. „Pavel tam napsal asi deset písniček k nové desce Lucky Bílé, která ho přijela navštívit. Měl obrovskou radost, psal tam i texty k novému albu Karla Gotta a přijel za ním Lešek Semelka a dokonce i Láďa Štaidl, byl obklopen kamarády a velmi spokojený,“ dodala Vrbová a vzápětí si nemohla odpustit: „Panebože, vždyť já si bez něho svůj život nedokážu vůbec představit!“

Textařův kolaps zasáhl i Karla Gotta. „Pavel je pro nás zpěváky naprostá vzácnost. Je to básník všech básníků, textař je slabé slovo. Vidí nám totiž do duše. Ten se musí uzdravit za každou cenu,“ řekl bez přemýšlení Gott, kterému Vrba otextoval jeho poslední ještě nevydané album Sentiment.