Chytilová zkolabovala a pobyla si pak pár dnů na pozorování v nemocnici. Nedodržela tehdy pitný režim, a to se jí velmi vymstilo. „V sanitce už opravdu skončit nechci,“ ujišťovala Blesk před novinářskou projekcí svého snímku o prostitutkách.

„Raději si hned dám minerálku,“ řekla režisérka před promítáním cyklu Pološero, jehož díl Kněžky lásky natočila. „Teď už do sebe raději liju vodu, i když žízeň nemám,“ přiznala Chytilová.

Na nepříjemný kolaps vzpomínat už raději nechce, má ještě hodně chuti do života. „Myslíte snad, že bych už neměla točit? To bych byla asi mrtvá. Vždycky jsem se chtěla dozvědět, jak se vlastně lidem žije. A to se dozvíte nejlíp, když o tom točíte film,“ vysvětlila režisérka.

Setkání s bývalými i současnými prostitutkami ji jako tvůrce zaujalo. „Mají strašnej život. Ony to berou jako byznys, ale musí je to poznamenat na celý život,“ myslí si Chytilová. Téma si nevybrala, oslovila ji s ním přímo ČT. Cyklus Pološero, který spojuje publicistiku s investigativním dokumentem, začne 6. září na ČT1 ve 22:15 a vysílat se bude každé úterý.

A jak jinak známá režisérka žije? „Hodně se dívám na televizi. Hlavně na zprávy, bez těch bych nemohla být,“ svěřila se. Na už několikátou reprízu Dědictví aneb Kurvahošigutntag se ale minulý týden nedívala. „Svoje filmy většinou nesleduju, koukám, jak to dělají ti druzí,“ prozradila Chytilová.

Fotogalerie
4 fotografie