„Je to strašná situace,“ konstatoval vyděšený Gott, kterému na dnešním koncertě velice záleží. Považuje ho totiž za své absolutně poslední samostatné vystoupení v městě, kde v roce 1962 začínal se zahraničními koncerty.

Co se vlastně stalo? Pasy všem zúčastněným vyřizoval pořadatel na Slovensku. Ale došlo k malé chybičce. České pasy Gottovy manažerky a účetní Jaroslavy Herzerů a především kapelníka Boom!Bandu Jiřího Dvořáka sice obsahovaly platné vízum, ale v něm měli napsáno: Národnost slovenská. A to se ruské policii vůbec nelíbilo a oba dva na letišti okamžitě zadržela.

Gott odjel do centra Moskvy sám, pouze s částí kapely, která v mikrobuse čekala na Dvořákovo propuštění. A byl to malér! V tu dobu totiž Gotta už dávno očekávali představitelé ruského ministerstva vnitra a jeho 73členný ruský sbor Kalinka. S ním měl Slavík s kapelou Boom!Band na dnešní koncert zkoušku v bývalém sídle KGB.

Fotogalerie
12 fotografií

„Opravdu hrozná situace. Bez kapelníka to nepůjde. A přitom já jsem v tak výborné hlasové kondici,“ stěžoval si zoufalý Karel. Kolem včerejší 17. hodiny pak ale najednou dostal avízo, že snad by měl být kapelník z letiště propuštěn. A opravdu. Zpocený a vynervovaný Jiří Dvořák nakonec skutečně přijel. Ruské ministerstvo vnitra přijalo velkou omluvu a k tak důležité zkoušce se sborem Kalinka nakonec došlo. „Kdyby to dopadlo všechno špatně, tak to už bych do Moskvy opravdu snad nikdy nemohl,“ dodal Gott, kterému tak spadl asi ten v posledních týdnech nejtěžší kámen ze srdce.