Vondráčková si u Rady Českého rozhlasu postěžovala, že ji cíleně nehraje Radiožurnál. Podle zpěvačky tak rozhlas porušuje zákon i statut ČRo, protože její písně se staly součástí národního kulturního bohatství, na jehož využívání se má jako veřejnoprávní instituce podílet. Vondráčková ve své stížnosti zmínila i fakt, že kvůli nezařazování jejích písní dochází k ekonomickému poškozování její osoby.

"Některé mé písně jsou natolik oblíbené, že se o nich dá říci, že téměř zlidověly,“ argumentuje Vondráčková ve stížnosti. „Tím spíše jsem přesvědčena o tom, že se moje tvorba dá zařadit k národnímu kulturnímu bohatství, na jehož využívání se má Český rozhlas podílet.“

Stížnost Vondráčkové rada projednala a označila ji za bezdůvodnou. Podle místopředsedy rady Tomáše Ratiborského k žádnému porušení zákona ani statutu Českého rozhlasu nedošlo. Ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová doplnila, že ostatní stanice písně interpretky hrají a ustanovení o využívání archivních fondů se vztahuje na rozhlas jako celek. Například v dubnu všechny stanice ČRo v souhrnu zařadily písně zpěvačky v 817 případech, což představuje neuvěřitelných 27 písní denně!

O údajné oblíbenosti Helenky rozhodli dva průzkumy, které si rádio nechalo udělat. Podle prvního byli lidé Vondráčkovou přesyceni. V posledním průzkumu označila třetina posluchačů její hudbu za obehranou a únavnou.

Ke stížnosti se připojil samozřejmě i manžel a manažer Martin Michal. "Chceme upozornit, že tady dvacet let po revoluci dochází k cenzuře," řekl HN Michal. Ten je známý tím, že se rád soudí. Naposledy se zpěvačkou Martou Kubišovou kvůli odškodnému 1,3 milionu za zrušené turné s Golden Kids. Soud dal nakonec za pravdu Kubišové.

Fotogalerie
4 fotografie