Kromě známých osobností, jako jsou režisérky Marie Poledňáková a Olga Sommerová, manželé Jakubiskovi, muzikant Pavel Sedláček a malíř Josef Velčovský přišli i lidé, kteří byli s Lustigem v koncentračním táboře.

„Arnošt mě kdysi dávno představil svým známým jako vnučku Karla Jaromíra Erbena. Chtěl, abych byla zajímavější. Velice se pak bavil tím, že tomu uvěřili,“ svěřila se Eva Erbenová.

Žal se zapíjel v hotelu

Senátor Přemysl Sobotka (ODS) ve svém vystoupení připomněl, jak statečně bojoval zesnulý spisovatel s rakovinou. „Vzal to jako další životní bitvu. Osvědčil při ní odhodlání, jistotu a bojovnost,“ řekl Sobotka. Ministr kultury Jiří Besser zase zavzpomínal na loňskou cestu do Šanghaje. „Arnoštovi tam vyšla kniha Bílé břízy. Obdivoval jsem, jak potom čelil všetečným dotazům mladých Číňanů. A to už byl velmi vážně nemocný,“ zakončil své vystoupení Besser.

Z židovské kaple se pak dlouhý průvod odebral s věnci a květinovými dary k rodinné hrobce Lustigových, kam rodina Arnošta v pondělí uložila. Nejbližší přátelé potom zamířili do pražského hotelu Union, aby tam podle tradice zapili žal.

Sobotka a Besser na pohřbu zachraňovali fotografa Blesku

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a ministr kultury Jiří Besser vyprošťovali fotografa Blesku zpod náhrobků. Při focení posledního rozloučení se spisovatelem Arnoštem Lustigem (†84) na Novém židovském hřbitově spadly na fotoreportéra postupně dva těžké náhrobní kameny, pod nimiž mu zůstala uvězněná noha. Oba politici, kteří jsou v »civilu« lékaři, přiskočili okamžitě na pomoc.

„Jako lékař se už sice neživím, ale Hippokratova přísaha mě bude provázet až do konce života,“ řekl bývalý rentgenolog Sobotka. „Snažil jsem se zjistit aktuální stav a podle možností pomoci,“ dodal. Stejně aktivně se do pomoci zapojil i bývalý zubař a současný ministr kultury Jiří Besser.

Fotogalerie
9 fotografií