S Václavem Troškou, který ve legendární "hoštické" trilogii Slunce, seno.. ztvárnil roli starého Konopníka, se přišly v jihočeských Hošticích rozloučit desítky lidí.

Obřad začal v deset hodin v místním kostele, kde téměř 40 minut probíhala zádušní mše. Poté se průvod v čele s rakví, za níž šel Zdeněk Troška s maminkou, přesunul na místní hřbitov, kde Troškovi mají rodinnou hrobku. I tady proběhlo téměř čtyřicetiminutové rozloučení. Režisérovi se po celou dobu řinuly slzy z očí. "Byl to moc hodný člověk, opravdu nám s maminkou bude moc chybět," vzlykal Zdeněk.

Mezi smutečními hosty se objevila jediná herečka ze známé trilogie, a to Marie Pilátová (91). Ta v Slunce, seno... hrála starou Konopníkovou, filmovou manželku zemřelého Trošky. "Maruška je jedna z mála, která ještě žije. Zbytek herců už zemřel. Kousek od tatínka leží třeba Kelišová," řekl smutným hlasem slavný filmový režisér. Po kondolencích na hřbitově se Zdeněk s nejbližšími přesunul do místní hospůdky, kde proběhla malá hostina.

Troškův otec zemřel v pondělí 14. února. Byl nemocný řadu let. Kvůli cukrovce přišel dokonce o nohu.  Jeho zdravotní stav se zhoršil v posledních týdnech, kdy se léčil z chřipky.

Fotogalerie
11 fotografií