TV Nova původně plánovala nasazení sladkobolné telenovely v pondělí a středu ve 20:00 hod., v úterý a čtvrtek ve 21:45 hod. a v neděli rovněž ve 20:00 hodin. To, čemu se ve všech televizích světa říká primetime, v němž se vysílají pouze zaručené (a inzercí důkladně obsazené) trháky, věnovala Nova turecké telenovele.

Devadesát večerů, pětkrát týdně. Po počáteční slušné sledovanosti způsobené zvědavostí, televizi zbyl necelý půl milion diváků v nejžádanější inzertní kategorii. Nova narychlo vycouvala. Tisíc a jedna noc bude na obrazovkách k viděni ≫jen≪ od pondělí do pátku od 17:30 hodin. Podle mluvčí Michaely Fričové změna ve vysílaní vcelku nic neznamená. „V průměru sledovalo seriál 1,3 milionu diváků v kategorii D15+ a z toho více než půl milionu diváků v cílové skupině D15–54. Moderní romantická pohádka zvítězila v kategorii 15+ i nad nejnovějšími americkými velkofilmy, oblíbenými českými seriály a pořady vlastní tvorby,“ sdělila mluvčí.

O seniory inzerenti nestojí

Kdyby to bylo tak skvělé, program by ovšem vedení televize jistě neměnilo. Co vlastně kategorie sledovanosti znamenají? „D15+ jsou lidé od patnácti let neomezeně výš, zatímco divácká obec spadající do skupiny D15–54 je omezena padesátým čtvrtým rokem,“ vysvětluje Michaela Fričova.

To znamená, že cílovou skupinou jsou produktivní lidé a 800 tisíc diváků muselo být starších 54 let. Reklamní čas od osmé hodiny je i na TV Nova nejdražší, a tak je logické, že o reklamu v seriálu, na který se dívají převážně senioři, nebudou mít investoři zájem. Hlavní vysílací čas od 20:00 tak Tisíc a jedna noc uvolňuje českým a zahraničním filmům a seriálům a od 21. 2. nastoupí osvědčená Česko Slovenská SuperStar.

Odpůrci ze sociální sítě slaví

S uvedením telenovely do hlavního vysílacího času se spustila vlna nevole i na sociální síti Facebook. Vznikla stránka Bojkot Tisíce a jedné noci na TV Nova. Dnes má kolem 100 tisíc členů, kteří poté, co se dozvěděli o odsunu telenovely z hlavního vysílacího času, ihned zaplnili stránky komentáři typu: „Uděláme Šeherezádě pápá.“ Nejvíce ale vystihuje důvod vzniku stránky tento komentář: „Tak jsme zvítězili!!! Tisíc a jednu noc přesouvají z primetime na 17:30.“

Dabérku děj neoslnil

Turecké herečce Bergüzar Korel – Šeherezádě, propůjčila svůj hlas herečka Kateřina Lojdová (34). Co o telenovele říká? „Šeherezáda je pro mě práce, za kterou jsem ráda. Nehodnotím, jen namlouvám, co se po mně žádá. Bergüzar se mi dabuje dobře, je to nenáročné a děj plyne. Rozhodnutí o vysílání seriálu Tisíc a jedna noc přišlo tak rychle, že máme před divákem jen minimální náskok a budeme o vývoji příběhu překvapováni stejně jako on. Telenovel už jsem dabovala hodně, najde-li si to cílovou skupinu, proč ne. Já chodím za Šeherezádou do práce a víc to neřeším.“

Český divák je náročnější

„Chyba byla ve vysílacím čase. Český divák je v osm hodin večer před obrazovkou náročnější na výběr pořadů, navíc může byt vůči telenovelám trochu zaujatý. Šeherezáda osloví spíš odpolední diváky, zvyklé na jiné pořady, třeba při nich žehlí nebo pijí kávu. Jde hlavně o důchodce a ženy v domácnosti,“ soudí Monika Morgenstern z katedry psychologie Univerzity Karlovy. „V zemích jako je Rumunsko nebo Bulharsko, kde Šeherezáda měla úspěch, mají lidé jinou mentalitu a kulturu a řekla bych, že i mnohem více osobních a společenských problémů, které řeší právě únikem z reality do vysněného, televizního světa,“ dodala.

Balkán má jinou kulturu

„Na Balkáně je úplně odlišná kultura, to se odráží i v hudbě, kterou tam poslouchají. Je jiná, než jakou mají rádi Evropané,“ uvedl mediální analytik Milan Šmíd. „Reakce Novy mě překvapila, myslím, že pořad stáhli dost brzy – třeba by si lide zvykli. Seriál Ulice neměl zpočátku také valnou sledovanost a dnes patří k nejoblíbenějším pořadům na Nově. Šeherezáda je typickým příkladem televizní strategie, jak přilákat k obrazovkám co nejvíc diváků za co nejmíň peněz. Zaskočilo mě, že měla úspěch u slovenských diváků, tam bych to nečekal,“ upřesnil.

Turci se jen diví

Proč romantická Šeherezáda neuspěla v Česku, zatímco v Turecku lámala rekordy ve sledovanosti? „Češi jsou více rezervovaní. Turci jsou temperamentnější, city dávají více najevo, emoce veřejně prožívají,“ řekl Nedělnímu Blesku tajemník tureckého velvyslance v České republice Tajlan Tokmak. „Velice mě překvapilo, že se televize rozhodla vysílat seriál každý den. To je rarita. V Turecku ho vysílali jen jednou týdně,“ dodal Tokmak, který v Česku žije už přes dva roky. Přesto věří, že čeští diváci přijdou Tisíci a jedné noci ještě na chuť. „Možná nejste na takový typ pořadu zvyklí. U nás se vysílá několik podobných telenovel současně. V Turecku je jejich výroba obrovský byznys,“ řekl Blesku Tokmak.

Fotogalerie
1 fotografie