Svou životní roli ale Alena Květová (dnes Sehnalová, 63) neměla možnost vidět v původním českém znění. Krátce před premiérou emigrovala. Je vdaná, má dvě děti a od roku 1968 žije ve švýcarském Curychu. „Na natáčení vzpomínám dodnes moc ráda,“ svěřila Alena Blesku.

Miloš Forman si dívku vyhlédl na Jílovišti, kde slavila v hotelu Hubertus narozeniny. „Poslal za mnou fotografa, jestli bych si nechtěla zahrát ve filmu. Byla jsem ve dvaceti dost oplácaná,“ vzpomíná Alena s tím, že se tomu jenom smála. Pracovala tehdy v Obchodní bance.

Jenže to nebyla jenom vábnička, filmaři se jí zanedlouho skutečně ozvali. „Pozvali mě do filmového klubu, vyfotili si mě a opravdu mi dali roli. Hrála jsem Růženu, kterou na bále chlapi osahávají a přitom se rozkrádá tombola,“ vysvětlila.

Poprvé v němčině

Forman svůj třetí a zároveň poslední film točený v tehdejším Československu zasadil do Vrchlabí, kde si našel mezi místními obyvateli řadu dalších neherců.

„Jednou se tam objevil i manžel Sophie Loren producent Carlo Ponti. Původně měl dát do fi lmu nějaké peníze. Ale sešlo z toho, protože prý byl snímek o něco kratší, než bylo ve smlouvě,“ prozradila Sehnalová.

Fotogalerie
2 fotografie

Hotový film už doma neměla možnost vidět, v roce 1968 emigrovala do Švýcarska. „Až o pár let později jsem šla v Curychu na německou verzi,“ prozradila Alena, která jeho originální českou verzi už nikdy neviděla.

I když už více než čtyřicet let žije za hranicemi, mluví stále pěknou češtinou. Do své rodné země se často vrací. „Kultura v Čechách je skvělá, to nikde jinde nenajdete. Chodím ráda na muzikály, můj největší hudební oblíbenec je Michal David. Viděla jsem ale i všechny nové české filmy. Nikdy jsem neztratila s Prahou spojení. Hodně cestuju i jinam. Občas navštívím Olgu Matuškovou na Floridě, ona taky hrála v Hoří, má panenko. I když jsem pak už nikdy v ničem nehrála a vrátila se do bankovnictví, pořád mám k hercům, zpěvákům a režisérům blízko,“ vyznala se Alena Sehnalová.

ZAJÍMAVOSTI O FILMU

■ Ve filmu Hoří, má panenko hrají převážně neherci

■ Původně mělo jít o černobílý snímek, ale Forman nakonec dostal materiál na barvu

■ Po uvedení v roce 1967 se ozvaly protesty ze strany tehdejších požárníků, že jde o jejich zesměšnění, a film se nepromítal. V trezoru byl až do roku 1989.

■ Film procestoval Evropu. V italštině zní název Fiesta de bomberos a v angličtině The Firemen’s Ball.