Na konci června roku 1985 ho ale nečekaně, přímo uprostřed tenisového zápasu s rodinou, zabil infarkt. Poslední, co dokončil, byl seriál Velké sedlo. Které jeho výtvory se staly legendami a jaké události jejich vznik provázely?

Nemocnice na kraji města: Prorazil i v zahraničí

Nejoblíbenější seriál z pera Jaroslava Dietla je bez debat Nemocnice na kraji města. Původně mělo vzniknout pouze třináct dílů, ale díky obrovskému počtu diváků jich bylo ještě sedm dotočeno.

Seriál se dostal i za hranice, kde slavil také velké úspěchy. Konkrétně v Německu byla jeho sledovanost až čtyřicetiprocentní a seriál se zařadil mezi nejpopulárnější pořady tamních televizních stanic. Nemocnice na kraji města se po roce 2000 dočkala ještě dalších dvou pokračování, ta už nebyla z pera Jaroslava Dieta, ale Jana Otčenáška A Lucie Konášové.

Žena za pultem: Měla ji hrát Bohdalová

Tento seriál z konce 70. let minulého století s Jiřinou Švorcovou a Petrem Haničincem v hlavních rolích je přijímán rozporuplně. Některým lidem se líbí i dnes, někdo ale nemůže vystát, že je v něm socialistické Československo vykresleno jako ráj na Zemi. Zápletka také neuchvátí. Děj kolem prodavačky Anny Holubové a jejích kolegyň v prodejně potravin zabaví jen opravdu nenáročného diváka. Zajímavostí je, že v seriálové prodejně je vždy velmi pestrý výběr zboží, což v komunismu rozhodně nebylo zvykem. Údajně se za účelem natáčení svážely potraviny hned z několika prodejen. Hlavní roli v tomto seriálu měla hrát původně Jiřina Bohdalová. Pamětníci tvrdí, že změnu v obsazení nařídila tehdy Československá televize.

Slovácko sa nesúdí: Devítiletý maraton

Ač má seriál z prostředí moravského Slovácka pouze 12 dílů, natáčel se dlouhých devět let mezi roky 1975 a 1984. Hlavními postavami jsou stařeček Matúš Pagáč hraný Jozefem Kronerem a Jura Klásek, kterého si zahrál Oldřich Velen. Oba pomáhají svému okolí a občas řeší i své vlastní problémy. A i ty nejzapeklitější situace řeší s humorem.

Byli jednou dva písaři: Natáčení zasáhla tragédie

Je to paradox, ale jeden z nejlepších českých komediálních seriálů se dvěma prvotřídními herci nevznikal příliš vesele. V půlce natáčení totiž zemřel jediný syn jednoho z hlavních protagonistů Miroslava Horníčka. Student FAMU Jan Horníček dostal přímo v dějišti natáčení epileptický záchvat a utopil se. Seriál s Jiřím Sovákem a Miroslavem Horníčkem se však i přesto tuto tragickou událost dokončil a na skvělých hereckých výkonech není vůbec znát, že se něco stalo.

Velké sedlo: Autor ho už neviděl

Posledním seriálem, který vzešel z pera Jaroslava Dietla, je Velké sedlo. Autor scénáře ani nestihl vidět jeho závěrečnou zfilmovanou podobu, zemřel totiž během příprav na natáčení. Na televizní obrazovky se devítidílné Velké sedlo dostalo v roce 1987. Seriál s Pavlem Novým v hlavní roli vyprávěl o vodohospodářích, kteří se starali o přehradu a neměli to jednoduché v práci ani v osobním životě.

Tvorba Jaroslava Dietla:

1953–1962 – Dramaturg Československé televize

1959 – první divadelní hra Nepokojné hody svaté Kateřiny

1959 – první seriál Rodina Bláhova (ve spolupráci se Zdeňkem Bláhou a Iljou Prachařem)

1961 – první scénář k seriálu Tři chlapi v chalupě, který, včetně námětu, vymyslel zcela sám

Napsal přes 100 námětů a scénářů k filmům, seriálům a TV inscenacím