Missky v Česku to nemají jednoduché. Málokdy vyhraje dívka, která by se líbila všem. „Proč právě ona? Dvojka byla mnohem hezčí,“ různí se názory veřejnosti po každé soutěži. A i ty nejotrlejší missky ztratí jistotu. Drobné vady na kráse se pak snaží za pomoci specialistů upravovat.

Své o tom ví úřadující miss Jitka Válková (18) nebo Aneta Vignerová (23). Po jejich vítězství v soutěžích krásy se na ně snesla tvrdá vlna kritiky. Vignerovou s odstálýma ušima veřejnost přirovnávala k chlapovi a úsměvu Válkové nikdo neřekne jinak než upíří. Nejsou jediné, které se setkaly s velkou nevolí. Krása je prostě relativní pojem.

Helena Houdová (30) - Miss ČR 1999

Helena Houdová se na tiskovce zvládla pohádat s novinářem!
Autor: Martin Mithofer

Krátce po zvolení Miss ČR 1999 si Houdová kvůli předkusu vysloužila od veřejnosti nelichotivou přezdívku Králík. Ačkoliv křehká blondýnka v současné době patří k nejkrásnějším ženám světa a ve Spojených státech dokonce založila velmi úspěšnou nadaci Sunflower Children, před lety jí mindrák ze zubů dohnal až na soukromou kliniku. Po úpravě chrupu se modelka začala konečně zase trochu smát.

Diana Kobzanová (28) - Odebraný titul Miss ČR 2001

Diana Kobzanová (29)
Autor: Foto abl

Stejně jako Houdová i Diana Kobzanová čelila nepříjemným narážkám na zuby, které si později nechala srovnat fixními rovnátky. Podle mnohých měla až příliš chlapský obličej a až moc dlouhé nohy. To, že ji veřejnost nepřijala jako královnu krásy, ji vyburcovalo k mnohým skandálům. Mezi ten největší patřilo focení pro pornočasopis Leo, za které jí byl tehdejším prezidentem Miss ČR Milošem Zapletalem titul odebrán. Dnes je Diana úspěšná modelka a moderátorka.

Eliška Bučková (20) - Česká miss 2008

Eliška Bučková se v těchto plavkách vypraví do Německa. Blesk radí: Eliško, přiber!
Autor: Jiří Černohorský

Eliška za svůj největší komplex považovala odstálé uši. Ani získání korunky krásy jí na sebevědomí moc nepřidalo. Ze začátku se svoji vadu snažila zakrývat dlouho hřívou vlasů. Ale až dva roky po získání titulu České miss se konečně rozhodla podstoupit plastickou operaci uší. „Už mě nebavilo nosit jen dlouhé vlasy. Kvůli uším jsem nikdy nemohla nosit culík,“ vysvětlila Blesku Eliška. Přestože plánovanou operaci poprvé zrušila, druhý termín už neodložila. Dnes je prý ráda, že do úpravy zevnějšku šla.

Aneta Vignerová (23) - Miss ČR 2009

Aneta Vignerová
Autor: Foto pro Blesk.cz - Miss České republiky

Přijmout Anetu Vignerovou jako novou královnu krásy bylo pro mnoho Čechů obtížné. Drsné narážky na její chlapský vzhled a hluboký hlas Aneta ze začátku několikrát obrečela. Věty typu – „Proč letos vyhrál transvestita s odstálýma ušima,“ nesla velmi těžce. I Aneta zvažovala nějaký čas plastickou operaci uší. „Ze začátku mě ty řeči dost štvaly, ale už jsem je hodila za hlavu. I když jsou moje ouška trochu větší, stále je dost lidí v mém okolí, kteří je považuje za sexy,“ je dnes už nad věcí Vignerová.

Jitka Válková (18) - Česká miss 2010

Vystouplé špičáky Jitka částečně považuje za svoji přednost
Autor: Jiří Černohorský

Jitka je první Českou miss, kterou si svými hlasy zvolili televizní diváci. Odborná porota byla výběrem diváků zaskočena. Válková patří nejen k nejmenším misskám v historii, ale také oproti jiným vybočuje svými upířími zuby a mateřským znaménkem na levé tváři. Pro reprezentaci na světové soutěži agentura Jitce doporučila zbroušení chrupu. Jitka se však den před zákrokem zhroutila a odmítla se svých upířích zubů, které považuje za jednu ze svých předností, zbavit.