„Když mi byli tři roky, tak mi zemřela maminka. Tatínek se sice pět měsíců po její smrti znovu oženil, ale měsíc po veselce se zastřelil. S maminčinou smrtí se prostě nedokázal vyrovnat,“ popisuje tragický začátek svého života Navrátil.

Fotogalerie
3 fotografie

Štěstí v neštěstí pro něj znamenala otcova sestra, která si malého Boříka i s jeho bratrem vzala do své péče a vychovala sourozence společně. „Díky tetě jsme pak prožili velmi pohodové dětství, které ale samozřejmě bylo tou tragédií velmi ovlivněné,“ přiznal populární herec.

Jenže tím zdaleka nebyla míra utrpení, kterou si pro Navrátila osud připravil, vyčerpána. Navrátil se na začátku šedesátých let přestěhoval i se svou ženou, tanečnicí Marií Steinovou, za prací do Prahy. Zatímco Navrátil získává angažmá v Národním divadle, jeho manželka práci nesežene. To se negativně promítá do atmosféry v manželství, které nakonec končí rozvodem.

Vedle osobních problémů pak začínají Navrátilovi i ty pracovní v Národním. „Dostával jsem tam role, které mi nic neříkaly. Hrál jsem s lidmi, se kterými jsem hrát nechtěl, ve hrách, které mě nebavily. Byl jsem pořád naštvaný, zklamaný a zahořklý. Přivodil jsem si z toho ošklivé žaludeční vředy, kterých jsem se definitivně zbavil až po svém odchodu,“ tvrdí.

Další neštěstí si Navrátila našlo na konci osmdesátých let. Tehdy málem zemřel! Jednalo se o nepálsko-slovenský snímek Sagarmatha (1987), který byl o horolezecké expedici usilující o dobytí nejvyšší hory světa, Mount Everestu.

„Natáčelo se v autentickém prostředí a já hrál jednoho ze dvou, kteří na vrchol Everestu opravdu dosáhli. Jenže mě ve výšce 5400 metrů postihla výšková nemoc, která spočívá v tom, že houstne krev a nemůže procházet svými cestami. Dochází k otoku a končí smrtí. Jediná možnost jak přežít byla dostat se do tábora níže, ale kvůli složitému terénu to nešlo. Nebýt našeho expedičního doktora, čekala mě jistá smrt. Dostával jsem infuze, prášky a kyslík. Pak jsem s oboustranným zápalem plic slejzal na hřbetě jaka a koně do údolí,“ vypráví neuvěřitelnou genezi Navrátil.

Tím ovšem horolezecká anabáze nekončí. „V Praze jsem se pak musel podrobit ještě třem operacím a půl roku jsem ležel v nemocnici,“ říká herec, kterému tehdy byla mimo jiné odoperována i část střev, a právě zde byly položeny základy i jeho současným zdravotním problémům, kdy bojuje s rakovinou tlustého střeva.

Že je pro Navrátila herectví více než zaměstnáním, dokázal také v roce 2006 při natáčení filmu Maharal – tajemství talismanu. „Během natáčení se mi na noze udělala takzvaná růže. Bolelo to jako čert, ale nakonec jsem to zvládl dotočit,“ říká herec.

Největší utkání s nemocemi ale svádí právě teď, kdy se mu zhoubné buňky z těla snaží dostat náročnou chemoterapií. „Boříku, musíš to zvládnout a vrátit se,“ prosí jej jeho kolegyně ze seriálu Ulice Hana Maciuchová. Potvrdí i tentokrát Navrátil pověst velkého bojovníka?