Koncert k dvacetilému výročí kapely Kabát věnoval frotman Pepa Vojtek (43) svojí dceři Valentýně (7). „Je to její první koncert,“ pochlubil se téměř sedmdesátitisícovému davu, který vystoupení sledoval. Valentýnka seděla na VIP tribuně s maminkou Sabinou Laurinovou (38) a jejím novým partnerem Karlem Kameníkem (48).

Sabina Laurinová na koncert vzala rodinu
Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan

Koncert sledovalo nejen více než šedesát tisíc platících diváků, ale další tisícovky lidí, které zůstaly v prostoru před oborou Hvězda, si poslechly vystoupení zadarmo. Přesto i na ně managament myslel a i do těchto míst dal velkoplošnou obrazovku a desítky mobilních toalet. Na své si mezi neplatiči přišli prodejci, jejichž stany a stánky přilehlé prostranství zaplnily.

Kabáti splnili i slib, že koncert kvůli nočnímu klidu potrvá jen dvě hodiny. Přesně ve 22:05 se třetím přídavkem a ohňostrojem skupina rozloučila. Mezi 36 skladbami zazněly hlavně notoricky známé pecky, jichž má skupina v zásobě opravdu hodně. „Písničky vybírala celá kapela a trvalo to asi měsíc,“ řekl Blesku manažer Radek Havlíček.

Na hluk si nestěžovali okolní obyvatelé, neboť díky přesně nasměrovanému zvukovému aparátu muzika nebyla slyšet tam, kde slyšet být neměla. K úhoně zato přišly vosy. „Už při zvukové zkoušce, kdy Pepa Vojtek zpíval písničku Krtek, jsem viděl jak šla vosa při basových tónech k zemi,“ popsal očitý svědek jediného úmrtí souvisejícího s koncertem. „Seděli jsme na terase a čekali, že si užijeme koncert a slyšeli jsme jen vzdálený šum,“ postěžovala si Blesku obyvatelka Břevnova.

Kromě bývalé partnerky s dcerou Pepu Vojtka s kapelou sledovala také jeho současná přítelkyně, tanečnice Jovanka Skrčeská. „Všechno jsem si natáčela, byla jsem v zákulisí, na ploše i na tribuně a musím říct, že Valentýnka měla z tátova vystoupení oči navrch hlavy,“ řekla Blesku.

Jediní, kdo koncert nezvládli, byli mobilní operátoři. Už od sedmé večer se prostřednictvím ani jednoho ze tří největších operátorů nedalo dovolat, málokomu se podařilo poslat aspoň esemesku.

Jediný koncert Kabátů přilákal 55 tisíc lidí. Teplická kapela tak trumfla Madonnu - ta 13. srpna přilákala do přírodního amfiteátru na Chodově 42 tisíc fanoušků.

Fotogalerie
16 fotografií

Dopravní situace na místě byla zvládnutá. "Toho, kdo bydlí na Petřinách, policie pouštěla," řekl Blesk.cz jeden z tamějších obyvatel. "Lidi jsou rozumní a nejezdili sem," dodal s tím, že policie je k řidičům vstřícná.

Fanoušci Kabáty milují už 20 let
Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan

Na bezpečí přítomných dohlíželo 300 členů ochranky a 80 policistů, kteří krátce po poledni prohledali celý areál včetně tribun. Na koncertní ploše bylo v pohotovosti 30 zdravotníků, šest sanitních vozů s lékaři i mobilní záchranný systém Golem. Koncert Kabátů skončil po 22. hodině. Poslední písně? Burlaci, Žízeň a Denně vožralej! Akce se obešla bez známek výtržnictví.