„První zdravotní komplikace, která mne v posledních dvou letech postihla, byla osteoporóza. Ale křehká kostra, to se lidem v mém věku prostě stává,“ popisuje Jirásková v rozhovoru, který poskytla deníku MF Dnes.

Skutečně vážné zdravotní problémy se u slavné herečky objevily až po vyšetření střev. „Po tomhle zákroku jsem u špitálu nasedla do auta, ale probudila se o tři dny později, v téže nemocnici. Měla jsem totiž následkem onoho vyšetření proděravělé střevo,“ říká herečka, která ale vinu za vážné zranění trávicího traktu bere na sebe. „Jsem totiž velmi silný kuřák – a to zanechalo stopy na mé střevní stěně,“ vysvětluje.

Fotogalerie
3 fotografie

Lékaři jí proto chtěli kouření úplně zakázat. To se jim nepodařilo. Herečka ale alespoň konzumaci tabákových výrobků výrazně omezila. „Teď kouřím cigarety, jejichž celá krabička vydá za pouhé tři cigarety, které jsem kouřila před tím. Lékaři mě dokonce přemlouvali k nepravostem: Až dostanete chuť na cigaretu, paní Jirásková, dejte si raději panáka. Jsem však hodně odkázaná na auto a řídím zásadně pouze střízlivá,“ směje se národem milovaná umělkyně.

Tím ovšem výčet jejích potíží zdaleka nekončí. Po první operaci střev se totiž odehrála další velká dramata. „Doma jsem upadla. Zlomila jsem si kyčelní kloub. Druhá operace. Do toho se mi objevily nežádoucí výrůstky po první operaci. Jinými slovy: kýla a třetí operace, poté čtvrtá,“ smutně vypočítává Jirásková.

Čtyři operace a s nimi spojené narkózy výrazně ovlivnily hereččinu paměť. „Kdysi jsem mívala opravdu fenomenální paměť, vždyť své texty jsem se vůbec neučila, stačilo mi to, co jsem četla na zkouškách. Jenže dnes už se o fenomenální paměti vůbec nedá mluvit. Ty čtyři narkózy se na mně prostě podepsaly,“ říká zřejmě nejslavnější česká žijící herečka.

Přes všechny komplikace a zdravotní lapálie, ale Jiráskové zůstal její smysl pro humor. „Moje maminka zemřela v osmadevadesáti letech s cigaretou v ruce. Říkávala: Jsem slepá, hluchá, chromá, ale zaplaťpánbu jsem zdravá. Teď jsem na tom podobně,“ humorně uzavírá Jirásková.