Do přestavby baráku na Floridě dal s manželkou poslední peníze. Ač byl hvězdou první velikosti, zemřel jako zcela průměrný Američan s českým důchodem.

Podle informací Blesku se Matuškovy tantiemy ročně pohybují mezi 100 až 150 000 korunami. „Už nebyl hraný interpret. Je to přece jen zpěvák 60. a 70. let. To jen Karel Gott je výjimka,“ řekl Blesku pracovník Ochranného svazu autorského.

Fotogalerie
2 fotografie

„Peníze člověka šťastnýho nedělaj,“ bylo vždycky Matuškovo krédo. A podle toho se choval. Všechny svoje peníze »utopil« v domě na Floridě, který stále dostavoval.

V Čechách už neměl Matuška vůbec nic. Vila na pražské Babě, kde kdysi žil, je majetkem maminky jeho ženy a o byt na Václavském náměstí přišel.

„Byt byl v zuboženém stavu. Veškeré vydělané peníze šly na rekonstrukci. No vidíte a připravili mě o něj,“ svěřil před lety Blesku Matuška. Když se totiž vrátil z emigrace, byt už patřil producentovi Františku Janečkovi.

„Janeček ho měl Matuškovi vrátit a ne se s ním soudit. Vždyť ho od státu koupil za hubičku,“ rozčiluje se ještě dnes bývalý partner Lucie Bílé Petr Kratochvíl. Právě on se s Matuškou vrátil z emigrace hned po listopadu 1989.

„Strašně moc mě štve, že nad Waldovou rakví budou brečet i zmetci a konformní prostituti, kteří ho po emigraci zatratili. Místo toho, aby si cenili toho, že opustil ten marasmus, přestože věděl, že může žít s holou zadnicí. Já si ho za to velmi vážím. A protože vím, že skutečně nežil v blahobytu, Olině vždycky rád pomohu,“ dodal Kratochvíl.