Nejen proto, že byl Matuška v roli krále Petra fantastický. Když ale natáčeli scénu na hradbách a Matuška zpíval Do věží, Podskalský si všiml, že něco není v pořádku. „Špatně se mi nějak dýchá,“ konstatoval Matuška. Byla to právě Noc na Karlštejně, kde se Waldemarovi rozjelo nebezpečné astma.

„Když Waldemar emigroval a nemluvilo se o ničem jiném,“ vzpomíná herečka Jiřina Jirásková, životní partnerka Jiřího Podskalského. „S panem Podskalským jsme projížděli Čimelicemi a zastavili nás policajti. Prý jsme překročili rychlost. Policajt začal vypisovat pokutu a najednou se ptá: Pane režisére, vysvětlete mi, proč ten Matuška utekl? Vždyť tady si mohl žít dobře? Máme mu to hodně za zlé,“ vzpomíná Jirásková.

Waldemar Matuška v Noci na Karlštejně
Autor: youtube.com

Astma se Matuškovi rozjelo právě v roli krále Petrakrále Petra


Režisér se prý na policistu přísně podíval a odpověděl: „Tak já vám něco řeknu. Pana Matušku znám velmi dobře a vím, že si rozhodně nechtěl polepšit. On byl moc nemocný, víte? On emigroval kvůli svému zdraví. Tady by se svojí nemocí mohl také umřít.“ Jen, co Podskalský domluvil, Jirásková nevěřila svým uším. „Tak to jsem rád, pane režisére, že jste mi to takhle vysvětlil. Hned to letím na policejní stanici vysvětlit klukům. Waldemarovi odpouštíme a vám taky. Na tu pokutu zapomeňte.“ Když se potom po letech Matuška z emigrace vrátil, Podskalský mu hned volal: „Waldo, díky. Ušetřil jsi nám s Jiřinou peníze.“