Pavel jí o svém konci v televizi řekl, ale už tam není.

Už volali z Primy, jak s vámi po odchodu Pavla Zuny naloží?

"Vůbec. Jen zprostředkovaně vím, že hledají ke mně někoho do páru.
Blesk se ale dozvěděl, že počítají s vámi zatím v létě při zastupování kolegů.
Já mám přece jako ostatní naplánovanou dovolenou."

Léto je dlouhé.
"To je pravda. Ale já to neřeším. Záměry televize neznám."

Hledají nového šéfredaktora a ten vám někoho možná předhodí. Jak by měl vypadat?

"Pochopte, že od nich nemám žádnou zprávu. Až se budou obtěžovat mě informovat, pak se můžeme bavit."

Vy můžete být aspoň napůl v pohodě. Nejste přece ze hry jako Pavel.

"Buď se mi tenhle týden ozvou, nebo půjdu v pondělí do práce a tam se dozvím víc."

Třeba to, co už každý teď ví. Vy bez Zuny...
"Teoreticky jsme s Pavlem na rozpisu v pondělí na moderování. Zatím asi platí..."

Ten visí na nástěnce?
"Rozpis máme všichni ve svých computerech. Snad do konce týdne budou muset rozhodnout o nějakém jiném schématu. Služby na prázdniny jsou vypsané ještě od Pavla. Kvůli dovoleným, dětským táborům."

Máte strach o sebe?
"Ten si vůbec nepřipouštím. Mně se kolena už z ničeho nerozklepou. Víte, kolikrát jsem odcházela ze všech tří televizí? Svým způsobem jsem byla na tu současnou situaci připravena."

To se teď dobře povídá, tomu máme věřit?
"Pavel řekl, že jsou určité věci, přes které dál morálně jít nemůže. Dělal vše, co se dalo, aby televizi vyhověl v seškrtávání rozpočtu. Před měsícem jsem se od něj dozvěděla, že ho mohou odvolat."

Přála byste si tedy nějakého druhého Zunu?
"Chlapi moderátoři se těžko hledají. Mě oslnit už nikdo nemůže. Kromě mého manžela."

Taky vám mohou nabídnout něco jiného.
"Mám ve smlouvě moderování zpráv. Nejsem zaměstnanec Primy, ale externista."

Prošla jste všechny televize, takhle pořád znova a znova na sebe upozorňovat...

"Na konkurs jsem šla pouze v roce 1990 do Československé televize. Pak už to pokračovalo tak, že jsem dostala nabídku, abych někam šla. Nikam jsem se sama nehlásila."

Kdo lanařil?
"Vladimír Železný do Televizních novin na Nově. Nebo někdejší šéf Primy Petr Chajda, abych šla do moderátorské dvojice se Zunou."

Oba ředitelé jsou už pryč...
"Právě. Paradoxní je, že ten, kdo mi tu nabídku dal, v klíčových momentech tam už nebyl. Když jsem přišla do Měšťanské besedy na Novu, Železný se pohádal s šéfem zpravodajství Vávrou a za měsíc z jeho plánů nic nezbylo."

A na Primě?
"Taky měli velké plány, z nichž po odchodu Chajdy nic nezbylo."

Trochu konkrétněji, co nezbylo.

"Vždycky mně řekli, že ty zprávy chtějí změnit, dát tomu pořadu jiný kabát. A nakonec to skončí, jak za pultem sedí ti dva, tak jak se to dělá všude ve světě. Tak mi to trochu už leze na nervy."

Jakou měli televizní bossové představu v těch svých inovacích?
"Původní Železného představa? Usiloval o jiné zprávy než se dvěma komisními zpravodaji. Chtěl Televizní noviny odlišit od veřejnoprávní televize a chtěl je mít víc magazínové. A když jsem šla na Primu, nabídka od šéfa Petra Chajdy byla stejná."

A sny se zase rozplynuly...

"Zprávy šly na půl osmou proti Nově a hodlali je pomalu předělávat, dát jim ten lepší kabát. A nakonec to skončí na tom, že se sami toho nápadu leknou a jiný model najednou nikdo nezná."

Vy asi jo.
"Ten jiný model není o ničem jiném, než že člověk si tam víceméně dovolí víc být sám za sebe. A nesedí tam jako nějaký ´no name´, který jenom čte."

Není to přece jen velký experiment?

"Zatím se vždycky obávali, jestli je to možné ve zpravodajství. Takže mně by už jednou docela zajímalo, jak by to vypadalo, kdyby to možné bylo."

Šla byste do toho?
"Do zajímavých věcí určitě. Ale my jsme se tenkrát bavili také o jiném modelu. Že by ve studiu byl jeden moderátor zpravodajský, jeden sportovní. Jak je tomu například v rakouských televizích, které nejsou lídry na trhu."

To se vám fakt tak líbí?

"Působí to mnohem mnohem víc »free«,. Protože tam ten člověk stojí za nějakým pultíkem a může mluvit normálně o tom, co se stalo. A nemusíte tam sedět jako dva detaily vedle sebe, které se pravidelně střídají."

Proč to někdo nezkusil?

"Vždycky je to otázka priorit. Teď nastoupily jako priorita peníze, takže podobné pokusy nikdo nedělá. Soutěž v takových změnách s ostatními televizemi ustala."


Budou hledat? Najdou?

Mluvčí Primy Jana Kocová: „Jedním z nových úkolů nového šéfredaktora zpravodajství bude najít pro Mirku Čejkovou nový protějšek.“
Zjištění Blesku: Po odchodu Pavla Zuny byla funkce nabídnuta jeho dosavadnímu zástupci Petru Semeckému. Běží mu čas na rozmyšlenou. Požadavky na úspory trvají.