Je to jeden z nejsmutnějších osudů, jaké se kdy v českém šoubyznysu odehrály. Zatímco v 80. letech leželo geniálnímu hudebníkovi Arnoštu Pátkovi u nohou celé Československo, o Velikonocích v roce 2009 zemřel v děsivé chudobě, zcela sám a ve strašných bolestech.

Ne náhodou si v posledním rozhovoru před smrtí postěžoval, že měl zemřít mnohem dříve. „Kdybych tušil jaké strašné bolesti mne čekají, tak bych poprosil lékaře, abych ty své operace raději nepřežil,“ svěřil se Pátek jen pár měsíců před smrtí.

 

 

Jeho zdravotní problémy přitom odstartovala nevinná bulka na nose. „Měl jsem jí několik let a vůbec mne nevadila. Pak mne kamarád lékař přesvědčil, abych si jí nechal odoperovat. Jenže během té operace mi zjistili silnou cukrovku a hned na to, se mi rozjela rakovina,“ popisoval smutně Pátek.

Kvůli rakovině absolvoval šest operací. Při té poslední mu museli nádory prorostlou tkáň odoperovat tkáň z půlky obličeje – přišel o oko i nos. A aby neštěstí nebylo málo, musel muzikant vedle ničivé nemoci žít i s nepředstavitelnou chudobou.

„Jediným mým příjmem je invalidní důchod ve výší čtyři tisíce dvě stě korun, který mi ale nestačí ani na nájem,“ postěžoval si Pátek v deníku Aha. Jeho utrpení skončilo zřejmě někdy na konci minulého týdne.

„Příčina smrti ani datum úmrtí pana Arnošta Pátka zatím není přesně známo,“ řekla Blesk.cz Jana Veršová z policie pro Prahu 5, kde byl Pátek v neděli nalezen mrtvý ve svém bytě na Smíchově.

Pohřeb by se měl uskutečnit někdy v průběhu příštího týdne.