Kniha Pavla Jansy popisuje spiknutí, které má vyvrcholit atentátem na amerického prezidenta Baracka Obamu v Praze. Autor přitom celý příběh napsal ještě v době, kdy o návštěvě Obamy v české metropoli vůbec nikdo nevěděl.

Fotogalerie
4 fotografie

Proto svým obsahem zaujala i agenty ze slavné CIA. Ti zkoumali, zda by se literární atentát nemohl stát pro někoho inspirací v realitě. „Když se před návštěvou amerického prezidenta v Praze objevila informace, že je napsaná kniha, která popisuje to, co popisuje, tak to samozřejmě vyvolalo i na americké straně velký zájem a pozdvižení,“ přiznává jeden z policistů, kteří dbali na bezpečnost nejmocnějšího muže světa v Praze.

Od středy je kontroverzní publikace už pokřtěná. „Ke kontroverzní knize patří kontroverzní kmotr,“ prohlásilo vedení nakladatelství, které Akci Muslim vydává a s nabídkou se obrátilo na hejtmana Davida Ratha. Ten se úlohy kmotra rád ujal.

„Knize se dá přát jediné. A sice, aby se dobře prodávala,“ řekl na slavnostním křtu v Carpe Diem Rath. Tomu celou akci pořádně zkomplikovala moderátorka Zuzana Belohorcová, která na křest přišla se svůdným výstřihem.

A Rath, jako známý milovník žen, to nemohl přejít bez povšimnutí. A tak se musel hodně soustředit, aby při polévání knihy šampaňským sledoval knížku a nikoliv svůdně se naklánějící slovenskou krásku. Nakonec to ale zvládl a kniha mohla bez problémů vyrazit za svými čtenáři.

Jedinou kaňkou na celé akci tak byla neúčast autora Pavla Jansy. Ten byl totiž jen pár dnů před křtem hospitalizován s podezřením na infarkt.