Blíží se den, kdy soud definitivně rozhodne, komu z rodičů dítě přiřkne. Proto se teď všichni podrobují několikahodinovým výslechům. Často až zostuzujícím. Iveta se musela dokonce při jednom šestihodinovém vyšetřování svléknout do půli těla.

To, aby se psychologové přesvědčili, že ji manžel Pomeje nebije. „Bylo to neskutečně ponižující,“ komentuje nepříjemný zážitek Iveta. „Ano, blíží se soud, do čí výchovy a výživy bude Artur svěřen,“ potvrdil Blesku Štaidlův advokát Josef Lžičař s tím, že nejrůznějším vyšetřením se musí podrobit i Jiří Pomeje a Štaidlova životní partnerka Michaela Novotná.

Odborníci podle Lžičaře zkoumají vzájemné vztahy Artura ke všem zúčastněným, ale i vztahy jeho rodičů se svými partnery. To aby prošetřili optimální prostředí pro výchovu dítěte. Nejdříve si tedy pozvou Štaidla samotného, na druhé vyšetření přijde Artur sám, na třetí Štaidl a Arturem a na čtvrté Michaela se Štaidlem.

268065:gallery:true:true

Stejně tak to probíhá i v rodině Ivety. Vedle psychologických vyšetření musí zúčastnění zajít i na velmi podrobnou lékařskou prohlídku. „Až budou všechna vyšetření vyhodnocena, dojde k soudu, který rozhodne. Může dát na výsledky testů, ale také nemusí,“ míní Lžičař s tím, že se u soudu může stát i výjimka a k výslechu půjde i malý Artur.

Jsou totiž i případy, kdy soud vyhoví přání nezletilého dítěte. Zároveň se může stát, že i když soud přiřkne Artura Štaidlovi, ten bude respektovat přání syna a nechá ho matce.