Jaká ale skutečná tajemství mají herci, schovaní za oblíbené postavy? Blesk se zeptal 15 z nich.

Více o oslavě 15 let Novy zde.

Fotogalerie
10 fotografií

Jan Šťastný (43), primář Dalibor Frynta
"Jako dítě jsem se chtěl stát kriminalistou a milionářem. Formuloval jsem to ale nepřesně, takže z toho vyšlo, že budu kriminálníkem a milicionářem. Vůbec jsem ve své nevědomosti nechápal, co je na mých vysněných zaměstnáních k smíchu."

Ivana Jirešová (31), Lucie Hrušková
"Nikdy jsem nesnila o jiném povolání než být herečkou. Jako dítě jsem byla přesvědčená, že tak, jako já divák, vidím herce v televizi, tak i herci z televize vidí mě. Patřičně jsem se tedy vždy před sledováním televize upravila, abych své budoucí kolegy zaujala."

Lenka Zahradnická (23), Alena Veverková

"Možná se to někomu bude zdát směšné nebo přinejmenším podivné. Ale trpím vzácnou, silnou fobií z knoflíků. Ještěže na stejnokroji zdravotní sestry, kterou hraju, žádné nejsou. A v životě se dají knoflíky nahradit zipy, suchými zipy nebo tkaničkami."

Jitka Smutná (56), paní Barnová
"Věřím, že čas, který člověk stráví na rybách, a čas, kdy zpíváme, se nepočítají do života. Je to něco navíc. Rybařit mě naučil tatínek, umím ryby i zabít a vykuchat. Myslím, že v sobě mám svým způsobem kus chlapa."

Petr Vágner (31), Radim Novák
"Trpěl jsem strachem z výšek, a tak jsem se s ním rozhodl bojovat. Nyní mám za sebou více než 600 parašutistických seskoků, ale jednou jsem to špatně vyměřil a spadl na zaparkovanou motorku. Kulhal jsem 14 dní."

Markéta Plánková (30), Magda Tárová

"Jako dítě jsem rozhodně neměla princeznovské sny. Naopak, chtěla jsem se stát kulturistkou - stejně jako můj bratr. Trávila jsem spoustu hodin nad obrázky kulturistek a byla přesvědčená, že jednou budu vypadat stejně."

Miluše Bittnerová (31), Eliška Slavíková
"Sním o letu na Měsíc a věřím, že se mi podaří jednou se tam podívat. Byla jsem u kartáře a ten mi řekl velmi pozitivní zprávu. Prý mám dokonce dva strážné anděly. Tak proč bych se nevypravila na Měsíc?"

Zlata Adamovská (49), Běla Páleníková
"Za dob minulých jsem se odmítala smířit s chudým a ne příliš vkusným výběrem u nás nabízeného sortimentu, a tak jsem se naučila plést norské vzory, šít šaty, kabáty, záclony. Nic pro mě nebyl problém."

Monika Zoubková (31), Tereza Hakenová
"Jsem schopná vidět auru, tedy energetické pole kolem živých organismů. Jinak jsem velice spořádaná, dobře jsem se učila, takže mi doma říkali šprtka a první rande jsem měla až v jednadvaceti letech."

Josef Pejchal (29), Adam Suk
"Negativním vztahem k rozinkám jsem rozčiloval celou rodinu, která tuto pochutinu naopak miluje. Mou oblíbenou disciplínou bylo vyloupávání rozinek ze všech koutů vánoček, bábovek a dalších potravin, které rozinky obsahují."

Michaela Dolinová (43), Marie Johnsson
"Po revoluci jsem strávila několik měsíců v Americe. Po návratu jsem zjistila, že nástup do práce v soukromém divadle se o nějaký čas posouvá, tak jsem pracovala dva měsíce v lahůdkách, než se slíbená práce v divadle rozběhla."

Ladislav Ondřej (17), Jakub Mázl
"Díky rodičům jsem se od raného věku pohyboval v prostředí kolem juda, které jsem i já ve třech let začal cvičit. Tento koníček mi vydržel až do věku mladšího žactva. Pak jsem se rozhodl s ním skončit kvůli časové vytíženosti."

Michaela Doubravová (17), Katka Slavíková
"Před nástupem do Ordinace v růžové zahradě jsem nějaký čas brigádně pracovala v pravěké restauraci, kde jsem v převlečení za pračlověka bubnovala na buben. Byla to zajímavá zkušenost, protože lidi na mě zajímavě reagovali."

Ota Jirák (59), Jan Pantoflíček
"Možná to zní paradoxně, ale i přes svou výšku jsem se na střední škole rozhodl aktivně věnovat basketbalu. Mé snažení kupodivu neukončil můj malý vzrůst, ale až kýla, která mi nečekaně praskla při jednom výskoku na koš."

Petr Rychlý (43), Čestmír Mázl
"Rozhodl jsem se darovat krev, zatím mám za sebou dva odběry, což obnáší litr krve. Zalíbilo se mi to, takže v dárcovství hodlám určitě pokračovat a třeba se mi podaří pro dárcovství získat ještě další kolegy z Ordinace."


Ordinace v růžové zahradě v číslech a datech
* První natáčecí den měl seriál 11. července 2005
* Do dnešního dne se natočilo už 300 dílů
* V jednom díle hraje průměrně 20 herců
* Scénáře mají už 24 900 stran
* Za dva týdny se natočí 4 díly, pracuje na nich 50 lidí
* Hraje okolo 850 herců a kompars
* Už se spotřebovalo 150 litrů umělé krve
* Prolilo se 23 litrů umělých slz
* 'Zranění' si vyžádala 9 000 metrů obvazů
* 'Zlomeniny' spotřebovaly 300 kg sádry
* Herci vystřídali 4 000 kostýmů
* Během natáčení se vypilo 90 000 káv
* Snědlo se 76 650 jídel
* Nejoblíbenější sladkostí je kokoska a punčák
* Nejoblíbenější specialitou je ovocný salát s kokosem