Jeho problém má jméno CHOPN - Chronická obstrukční plicní nemoc. "Byl to těžký boj, ale Zdenda byl statečný," řekla Blesku pacientova manželka Helena Rytířová (58).

Bývalý těžký kuřák dostal v listopadu zánět dýchacích cest. Sanitka ho odvezla na ARO do Motola, kde ležel až do dne, kdy na ARO přivezli i Václava Havla. Exprezident dokonce vystřídal Rytíře na lůžku. "To je osud. Mně už bylo ale o dost líp, tak mě převeleli na plicní. A já si jenom přál, aby to zvládl Vašek. Vždyť se známe od mládí," řekl Rytíř Blesku.

Manželka Helena je u Zdeňka denně šest hodin. Jinak Rytíř veškeré návštěvy zakázal, s výjimkou kamaráda Václava Neckáře. "Ještě si v nemocnici pobude tak dva měsíce. Musí se rozdýchat a rozchodit. Nehybně ležel strašně dlouho," vysvětlovala Helena, která takový obrat k lepšímu nečekala. "Dokonce se těší, že spolu uděláme ještě jednu kuchařku. To proto, že všechny pokrmy, když je nafotím, sní," prozrazuje Helena.

Textaře na ARO léčil stejný tým docentky Pelichovské, který měl na starosti i Havla. "Jsou skutečně výborní a já doufám, že Zdeněk ještě nějaký ten text napíše," doufá Rytířová.