Udusil se kvůli plicní nedostatečnosti, která ho v poslední době sužovala. Muzikant nemohl ani dokončit rozlučkové turné, zůstal fanouškům dlužen poslední koncert. Právě zítra měl Šindelář před své příznivce ve Zlíně předstoupit naposled. Už se tak nestane. Operace plic, kterou měl podstoupit v únoru, se nedožil. Hity jako Hlupák váhá či Vojín XY už zůstanou navždy jen na záznamu. "Žádná slova nemohou vyjádřit moje pocity," řekl Blesku frontman skupiny Katapult Olda Říha (60). Se Šindelářem ho pojilo více než čtyřicetileté přátelství a láska k rokenrolu.

CHAT s Oldou Říhou: Úterý 13:00 hod.

Jiří 'Dědek' Šindelář byl čtyřikrát ženatý a měl tři děti. Jeho čtvrtá žena Zuzana byla vdovou po populárním kytaristovi Richardu Kybicovi ze skupiny Turbo.

Autor: 


V polovině ledna vydá Blesk jako vzpomínku na Jiřího Šindeláře speciální CD Výroční koncert Katapultu. Olda Říha přijde dnes do Blesku, od 13:00 bude diskutovat se čtenáři.

Good bye, Dědku!
Skončila jedna legenda. Včera zemřel další ze zakladatelů kapely Katapult, Jiří 'Dědek' Šindelář (†60). Podlehl plicní nedostatečnosti, kvůli které musel Katapult zrušit i dva poslední koncerty úplně posledního turné. Naposled se Šindelář měl na pódium postavit právě zítra ve Zlíně.

Jiří Šindelář a Olda Říha začali společně s muzikou před dvaačtyřiceti lety, stejně jako bubeník 'Tolja' Kohout (†61), který své parťáky opustil v říjnu 2007. O rok později se zhoršila 'Dědkova ' plicní nedostatečnost a legendární kapela vyjela na poslední turné. Rozlučkové. Ani to ale nedokončila. Na dva fi nální koncerty už Jirka Šindelář sílu neměl. Dýchání se rapidně zhoršovalo. Zítra se měl Katapult rozloučit s fanoušky ve Zlíně. Už k tomu nedojde. Kapela, která získala dva Zlaté slavíky - v letech 1979 a 1980, se už nikdy nesejde.

"Bojím se roku 2009," řekl loni v rozhovoru pro Blesk frontman kapely Olda Říha (60). "Osud si na nás evidentně zasedl," dodal. Byl s přítelem natolik srostlý, že cítil, že je zle. Včera mu do řeči nebylo vůbec. "Žádná slova nemohou vyjádřit moje pocity," řekl Říha. "Naše přátelství a láska k rokenrolu, dvě věci, které nás spojovaly více než 42 let, byly řízením osudu ukončeny. Good bye, Dědku!" dodal Olda.

Autor: 

Skupina v datech
1975 - plzeňská skupina Mahagon, v níž působí Oldřich Říha a Jiří 'Dědek ' Šindelář, se přejmenovává na Katapult.
1976 - Katapult vydává singl Půlnoční závodní dráha/Lesní manekýn.
1977 - skupina získává profesionální registraci. Ale v některých krajích má zákaz vystupování.
1978 - vychází první LP deska Katapult, které se prodá 150 000 kusů. Skupina má však zakázáno vystupovat v Praze.
1979 - úspěšné slovenské turné, zájezdy do NDR a Polska a 1. místo v anketě Zlatý slavík.
1980 - vychází LP Katapult 2006. Znovu první místo v anketě Zlatý slavík. Zákaz vydávání dalších desek a skupina mizí z rádia, televize i novin.
1985 - Zákaz Katapultu se uvolňuje a Panton vydává singl: Motorka/Signál 'odjezd'.
1988 - Album Pozor, rock! - Live 1988.
1990 - po patnácti letech Katapult přerušuje činnost, Jiří Šindelář odjíždí do USA. Říha spolupracuje se zpěvačkou a herečkou Lenkou Kořínkovou a zakládá vlastní vydavatelskou firmu Pop and Rock.
1993 - Katapult vystupuje v roli předkapely Deep Purple v Praze.
1999 - vychází album Konec srandy.
2003 - Olda Říha slaví 40 let na pódiu.
2005 - album Všechno nebo nic a první DVD (a zároveň další CD) Long Live Katapult.
2007 - smrt dlouholetého bubeníka Anatoli 'Tolji' Kohouta.
2008 - Katapult koncertuje v rámci posledního turné Na rozloučenou... s novým bubeníkem K. Kášou Jahnem.
2009 - 5. ledna zemřel Jiří 'Dědek' Šindelář.
Zdroj: Wikipedia