"Poslední turné bude, až mě lidé nebudou chtít nebo nebudu moci z nějakého důvodu zpívat," uvedl například pro Deník.

Úvodní koncert nového turné je na programu 5. listopadu v plzeňské hale Lokomotiva. V plánu je devět zastávek. Jednoho z nejúspěšnějších interpretů historie české populární hudby doprovodí kapela Boom! Band pod vedením Jiřího Dvořáka. Turné bude ohlédnutím za Gottovou bezmála padesátiletou pěveckou dráhou. Podle Gotta zazní písně z období, kdy vystupoval v pražské kavárně Vltava, až po současnost.

Poprvé se na velkém turné obejde bez hostujících zpěváků a zpěvaček, včetně sboru. "Budu úplně sám, jediným hostem bude můj dlouholetý spolupracovník Felix Slováček," uvedl zpěvák.


Autor: Archív

Krajčo Gotta nemusí

Jen vzácně se na adresu Karla Gotta ozývá kritika. Jedním z těch, které Karel Gott nikdy nijak zvlášť neoslovil, je Richard Krajčo, lídr skupiny Kryštof. "Trochu se děsím lidí, kteří procházejí jakýmkoliv režimem. Možná jsem příliš mladý na to, abych to nějakým způsobem hodnotil, ale mám z toho trochu husí kůži," řekl Krajčo. Dodal, že spoustě interpretů by prospělo, kdyby věděli, kdy odejít ze scény, aby se na ně vzpomínalo jako na někoho, jehož koncerty měly nějakou kvalitu.


 

Legenda trvající půl století

Gott se drží na špici domácí pop music téměř půl století. Již přes tři desítky let s menšími přestávkami pravidelně vítězí v anketách nejpopulárnějších zpěváků; Zlatým slavíkem se stal poprvé v roce 1963 a v anketě i její následovnici nazvané Český slavík již zvítězil třiatřicetkrát.

Gott se původně vyučil elektromontérem v ČKD v Praze-Vysočanech. Po amatérských začátcích v kavárnách Alfa a Vltava začal v roce 1959 zpívat s orchestrem Karla Krautgartnera. Rok nato byl přijat na Státní konzervatoř v Praze, kde vystudoval operní zpěv.

Na svém kontě má téměř 150 dlouhohrajících alb. Letos na podzim poprvé ve své kariéře vystoupil v Izraeli a jako jediný zahraniční host se v Moskvě zúčastnil koncertu k 80. výročí souboru Alexandrovci. Poté překvapil spoluprací s německým rapperem Bushidem, na jehož albu Heavy Metal Playback zpívá předělávku slavného hitu německé skupiny Alphaville Forever Young.